Общност на европейските железопътни и инфраструктурни компании

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Общност на европейските железопътни и инфраструктурни компании
Community of European Railway and Infrastructure Companies
Типевропейска асоциация
Индустрияжелезопътен транспорт
Основаване1988 година
СедалищеБелгия[1]
УслугиПътнически и товарни превози
Уебсайтwww.cer.be

Общността на европейските железопътни и инфраструктурни компании (известна с латинските си инициали CER, на английски: Community of European Railway and Infrastructure Companies, на френски: Communauté européenne du rail) е асоциация, която представлява интересите на железопътните предприятия (ЖП) и дружествата за железопътна инфраструктура (ДЖП) от Европейския съюз и съседните му държави.

Тя обединява повече от 70 железопътни предприятия, техните национални асоциации, както и управители на железопътна инфраструктура и лизингови компании. CER представлява интересите на своите членове на политическата сцена на ЕС и активно работи с Европейската комисия и Европейския парламент за предприемане на законодателни инициативи, насочени към подобряване на бизнес средата и регулаторната среда за европейските железопътни оператори и управителите на железопътна инфраструктура.[2][3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана през 1988 г. и базирана в Брюксел, мисията на търговската асоциация е да представлява интересите на своите членове пред европейските институции (напр. Европейската комисия) и лицата, вземащи решения. Фокусът е върху популяризирането на железницата като перспективно и устойчиво транспортно средство, като важна цел е премахването на техническите и бюрократичните пречки (оперативна съвместимост). Той е основан в рамките на Международния съюз на железниците (UIC) през 1958 г.

От 1 януари 2021 г. Алберто Мацола е изпълнителен директор на мястото на Либор Лохман, който заема поста от 1 януари 2012 г.

От 1 януари 2014 г. до 17 май 2016 г. председател е генералният директор на австрийските държавни железници (ÖBB) Кристиан Керн. Той подава оставка след назначаването му за австрийски канцлер.[4] За негов наследник е избран Рюдигер Грубе, главен изпълнителен директор на Дойче бан, който е наследен от Кристер Фрицсон (Асоциация на шведските железопътни компании, ASTOC) през 2017 г. Андреас Мате, главен изпълнителен директор на ÖBB, го наследява като председател в началото на 2020 г.[5]

Членове от България[редактиране | редактиране на кода]

Следните български дружества членуват в CFR:[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Регистър за прозрачност.
  2. НКЖИ. НК "Железопътна инфраструктура" - член на CER // Посетен на 2023-01-31.
  3. а б CER. Членски списък на сайта на CER // Архивиран от оригинала на 2023-01-31. Посетен на 2023-01-31.
  4. Прес съобщение:Кристиян Керт става канцлер на Австрия, отворено на 31 януари 2023 // Архивиран от оригинала на 2022-08-08. Посетен на 2023-01-31.
  5. industriemagazin.at, отворено на 31 януари 2023