Осман бей (депутат в Учредителното събрание)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Осман бей

Народен представител в:
УС   

Осман бей е управлявал Провадия в драматичното време на Руско-турската освободителна война.

Няма данни за неговата рождена дата, според някои източници майка му е българка.

Бил е европейски образован, богат земевладелец, един от първите, които закупуват машинен инвентар за земеделието още през 1869 г. До 1879 г. е мюдюрин на Провадия.

За запазване на реда и спокойствието в Провадия след началото на руско-турската война е образувана една Привременна комисия от десет видни провадийци – петима турци, четирима българи и един евреин. Комисията се председателствува от Осман бей. Под неговото ръководство мюсюлмани и християни сключват писмено споразумение, че се задължават взаимно да опазват живота и имуществото си.

„Като пълномощник на турското население в града, дори и с риск на живота си, аз ще се възпротивя най-енергично на Вашето посегателство. Същото ще направя, ако войската се опита и да ограби българското население.“ – заявява Осман бей пред турския аскер изпратен да плячкоса Провадия преди пристигането на руските войски.

Провадийци изразяват обичта и почитта си към своя мъдър съгражданин, като го избират за депутат в Учредителното събрание в Търново през 1879 г. от Варненски окръг. Един от двамата депутати мюсюлмани, които са избрани от народа.[1]

Автор е на брошура, която разяснява правата на мюсюлманите според Търновската конституция. Умира в Истанбул.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Улица в Провадия е наречена на негово име.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Палангурски, Милко. „Учредителите. Участниците в Учредителното народно събрание в Търново, 10.II.–16.IV.1879 г.“, София, 2014 г., с. 198

Източници[редактиране | редактиране на кода]