Парижката Света Богородица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За парижката катедрала вижте Света Богородица (Париж)
Парижката Света Богородица
Notre-Dame de Paris
HugoHunchbackNotreDame02.jpg
Графика към произведенията на Виктор Юго от 1853 г.
Оригинален език френски
Автор Виктор Юго
Първо издание 1831 г.
Франция
Вид роман

Преводач Лилия Сталева
Парижката Света Богородица в Общомедия

„Парижката Света Богородица“ (на френски: „Notre-Dame de Paris“) е роман от Виктор Юго, публикуван през 1831 г. Заглавието му е заимствано от катедралата на ПарижСвета Богородица, където се развива основната част от действието.

Сюжет[редактиране | edit source]

Всичко започва от момента, в който циганката Есмералда пристига в Париж за да намери изгубената си майка. След несправедливо обвинение в убийството (на леконравния капитан Феб дьо Шатопер, когото обича), действително извършено от архидякона Клод Фроло, който е влюбен в нея, е осъдена на смърт чрез обесване.

Той, изгарящ от несподелената си любов, я предава на съд за вещици, но в последствие почти полудява от чувство за вина. Когато Есмералда бива изведена на площада, за да бъде обесена, уродливият Квазимодо-звънар на катедралата "Света Богородица" и храненик на архидякона я спасява от любов. След това за известно време тя живее в катедралата, но при един метеж на скитниците бива предадена на палача от Клод Фроло. Преди смъртта обаче намира майка си.

Край на разкриващата сюжета част.

Адаптации[редактиране | edit source]

Романът многократно е филмиран. Най-старата кино-адаптация е филмът „Есмералда“ от 1905 г. По романа са правени и мюзикъли.

„Парижката Света Богородица“ на български език[редактиране | edit source]

Романът в превод е издаван в България. Най- добрият превод се смята този на преводача от френски език Лилия Сталева. Нейният превод е преиздаден, като е включен през 2009 г. в поредицата романи „Златна колекция на ХІХ век“ .[1]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Юго, Виктор. Парижката Света Богородица, Златна колекция на ХІХ век, Издателство на „Вестникарска група България“, София, 2009, ISBN 9789 5499 7601-4

Външни препратки[редактиране | edit source]