Пародонтит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пародонтитът е инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат (често бъркано с пародонтоза), което може да доведе до болка, разклащане и загуба на зъбите. Пародонтита е често срещано заболяване на зъбодържащия апарат, което се характеризира с възпаление на венците, прогресиращо оголоване и разклащане на зъбите, кото води до тяхната загуба. Общественост придобива и наименованието пародонтоза, като то не се използва в научните среди и се смята за неправилно. Пародонтита атакува тъканите, които задържат зъба към алвеоларната кост, както и самата нея, като постепенно зъбите биват лишени от естественото им прикрепване, което води до тяхното разклащане За да се разбере заболяването пародонтит трябва да се знае нормалната анатомия и устройствно на пародонталните тъкани. Зъбната коронка е покрита с емайл, а кореновата повърхност с цемент. От границата между двата вида тъкани започва закрепването на зъба към алвеоларната кост. То се получава чрез специални влакна, които водят началото си от цемента на зъба и се захващат в костта. Други влакна се разполагат между зъба и венеца, а трети между съседни зъби. Така изградената структура държи здраво зъба в алвеола – неговото легло, като същевременно с това му придава нужната мобилност, подпомагаща го да издържа на дъвкателното налягане. Пародонтита нарушава тези естествени съотношения между зъба и зъбодържащия апарат.

Етиология[редактиране | редактиране на кода]

Пародонтита е многофакторно заболяване, но като главни причинители се смятат микроорганизмите, натрупани в бактериална плака. Хипотезите относно етиологията на пародонталните заболявания минават различни виждания, като съвременното дава достатъчни убеждения за това, че за образувенето на пародонтит са необходими следните фактори : микрорганизми, протекция на микроорганизмите от плака и възприемчив макроорганизъм. При пародонтити се наблюдава промяна във видя на микроорганизмите, населяващи пародонталния джоб. Поради наличието на стотици видове микроорганизми те условно са разделени в комплекси – зелен, жълт, оранжев, лилав и червен. Наличието на микроорганизми от червения комплекс се свързват с пародонтално заболяване.

Патогенеза[редактиране | редактиране на кода]

Патогенезата на пародонтита и пародонталните заболявания е изключително сложен процес, като в най-общи линии

Gtk-dialog-info.svg Здравей, Пародонтит!

Добре дошъл/дошла в Уикипедия, свободната енциклопедия. Най-подходящото място, откъдето можеш да започнеш твоята работа тук, е въведението. Няма нужда да притежаваш някакви специални умения, за да допринасяш в полза на енциклопедията, така че не се колебай и дай своя принос!

Уикипедия е свободна енциклопедия, базирана на уики-технологията. С нея изграждаме мрежа от статии, категории, портали и други, които могат да бъдат редактирани от всеки и по всяко време. Всички съвети и препоръки, които ще получиш от по-опитните уикипедианци, са само с добри намерения и с цел да те улеснят. Надяваме се и ти да помагаш на новите потребители след време.

Icon apps query.svg Помощ
Transmission icon.png Съвети към новодошлите
 • Подписвай се когато пишеш на дискусионните страници (става с четири вълнообразни черти, ~~~~, или с щракване върху бутона за подпис над полето за редактиране).
 • Отбелязвай за наблюдение страниците, които редактираш или те интересуват. Така ще можеш да следиш промените и обсъжданията по тях чрез твоя списък за наблюдение.
 • Ако желаеш, може да споделиш нещо за себе си на твоята потребителска страница. Възможността другите да се запознаят с твоите знания и опит придава тежест на редакциите ти.
 • Кутийката „Вавилон“ показва какви езици говориш. Желателно е да я добавиш към потребителската си страница.
 • Картинките, които качваш за ползване в Уикипедия трябва да бъдат под свободен лиценз, а не със запазени авторски права. Ти притежаваш авторските права на картинките, създадени от теб. Можеш да ги качваш в общото хранилище за свободна мултимедийна информация, Общомедия. Прочети тук повече инструкции.
 • Преди да създадеш нова статия, увери се, че нейният обект отговаря на критериите за значимост.
 • Много важно е статиите, които пишеш, да съблюдават неутралната гледна точка и информацията в тях да е подкрепена с цитирани източници и то благонадеждни такива.
 • Много от статиите в Българската Уикипедия са изцяло или частично преведени от другоезични Уикипедии. Ако знаеш други езици, можеш да допринасяш и по този начин.
Nuvola gnome-fs-trash-full.svg Ако нещо не трябва да е в Уикипедия
 • Ако откриеш статия с изцяло неенциклопедично съдържание или създадеш статия по погрешка, добави шаблона {{бързо изтриване|причина}} към текста, за да бъде статията премахната след преглед от администратор.

Don't speak Bulgarian?

79.100.64.191 22:42, 23 февруари 2015 (UTC) може да бъде сведен до няколко етапа. Първоначално има натрупване на зъбна плака и микроорганизми като постепенно плаката „узрява”, променя състава си и микроорганизмите се заменята с по-агресивни. Те започват да отделят токсини, дразнещи клетките от зъбодържащия апарат, които от своя страна изпращат сигнал за „проблема” на имунната система. Имунния отговор за всеки един дразнител може да бъде два вида – специфичен и неспецифичен. Неспецифичния е изграден от клетки които се борят срещу всякакъв вид микроорганизми, а специфичния от клетки, реагрищи срещу определен вид микроорганизъм.

Патогенезата на пародонталните заболявания се характеризира с първоначално активиране на имунната система, включваща неспецифичния имунен отговор. Ако инфекцията не бъде елиминирана се задейства и специфичната имунна реакция. Отделените токсини от микроорганизмите и някои вещества от имунната система водят до деструктивни промени на зъбодържащия апарат и алвеоларна кост. При нелечение пародонтита прогресира което води до разклащане на зъбите и тяхната загуба.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

1. Хронични пародонтити:

 • Локализиран;
 • Генерализиран.

2. Агресивни пародонтити:

 • Локализиран;
 • Генерализиран.

3. Пародонтити като манифестации на системни заболявания:

 • Свързани с хематологични разстройства;
 • Свързани с генетични разстройства.

4. Пародонтални абсцеси:

 • Гингивални абсцеси;
 • Пародонтални абсцеси;
 • Периконарни абсцеси.

5. Пародонтити свързани с ендодонтски лезии:

 • Комбинирани ендодонтско-пародонтални лезии.

6. В резултат на развити или придобити деформации и състояния:

 • Свързани със зъбите локални фактори, които модифицират или предиспонират към плак-индуцирани гингивални заболявания или пародонтити;
 • Мукогингивални деформации и състояния около зъбите;
 • Мукогингивални деформации и състояния около зъбите;
 • Оклузална травма.

7. Други

Клиника[редактиране | редактиране на кода]

Най-често срещаните пародонтити са хроничните. При тях се наблюдава гингивално възпаление с обхващане на зъбодържащия апарат. При този тип пародонтит се наблюдава кървене от венците, недобра хигиена и загуба на аташман и кост. При напредване на заболяването се наблюдава ретракция(отдръпване) на венеца. Това създава визуална представа за „удължаване” на зъбите. Степента на засягане на зъбодържащия апарат съответства на количеството натрупан зъбен камък и плака. При хроничните пародонтити възпалението и последваща загуба на кост и аташман се развива протрахирано. Агресивните пародонтите са много по-рядко срещани от хроничните. При тях загубата на кост и аташман се развива за много кратък период от време, клиничните симптоми и натрупаните плака и зъбен камък не отговарят на степента на засягане на пародонталната структура. Някои видове от агресивните пародонтити се характерират с фамилна предиспозиция. Те могат да бъдат свързани с бърза загуба на постоянно или временно съзъбие.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Лечението на пародонтите се разделя три фази: инициална, корективна и поддържаща. В инициалната фаза на пародонталното лечение се цели премахването на зъбния камък и плака, обучението на пациента в правилни орално-хигиенни процедури, корекция на вредните навици и други. Мерките приложени през този етап на лечението целят премахване или максималното ограничаване на възпалението и обучението на пациента в правилно поддържане на „пародонтално здраве”. След инициална фаза в лечението на пародонтит следва корективната. Тя е известна още като хирургична фаза. Процедурите, които се прилагат през този етап могат да бъдат разделени главно в две групи – резективни и регенеративни техники. Резективните се състоят в премахване на тъкани с цел намаляване на дълбочината на пародонталния джоб или отстраняване на променени тъкани. Регенеративните техники се състоят в реизграждане на загубената кост и прикрепваща тъкан. С напредване на технологиите лазерите се включват широко в лечението на пародонтита. Те могат да заместят част от хирургичните процедури и да ги направят много по-леки и безболезнени за пациентите. Това е така наречененото лазерно лечение на пародонтит. След приключването на първите две фази от лечението на пародонтит, пациента е вече стациониран и е необходимо да се правят поддържащи процедури с цел да се предодврати рецидив на заболяването. Правилно проведеното комплексно лечение на пародонтита води до стопиране на процеса и възпрепятства преждевременната загуба на зъби.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източник: СТОМАТОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР IG DENTAL