Петър Христов (Якоруда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Петър Христов.

Петър Христов
български революционер
Роден

Петър Христов, известен като Хаджи Петър и Петър Бакърджията[1], е български революционер, участник в Априлското въстание.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в разложкото село Якоруда. Присъединява се към Вътрешната революционна организация и е сред основателите на революционния комитет в Якоруда през март 1876 година. Придружава пълномощника на Пазарджишкия революционен комитет Кузман Поптомов при обиколката му в Разлога.[2] При избухването на Априлското въстание се присъединява към Хвърковатата чета на Георги Бенковски като агитатор и куриер. Заловен е от османците и откаран в Пловдивския затвор.

В затвора е подложен на мъчения, за да издаде други участници във въстанието, но не издава нищо. Освободен е от затвора по време на Руско-турската война след влизането на руските войски в града през януари 1878 година.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българско възраждане: идеи, личности, събития, том 4. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2002. с. 101.
  2. а б Енциклопедия „Пирински край“, том II. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1999. ISBN 954-90006-2-1. с. 114.
  3. Българско възраждане: идеи, личности, събития, том 4. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2002. с. 102.