Ренли Баратеон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ренли Баратеон
герой на Джордж Р. Р. Мартин
от Песен за огън и лед
Характеристики
ПрякорКралят на юга Кралят на Планински рай
ПолМъж
ДомБаратеон
РангКрал
СъпругаМарджъри Тирел (неконсумиран)
РодниниСтефон Баратеон (баща)

Касана Естермонт (майка) Робърт Баратеон (брат) Станис Баратеон (брат) Ширин Баратеон (племенница) Mya Stone (племенница) Бела (племенница) Джендри (племенник) Едрик Сторм (племенник)

Бара (племенница)
Първа появаЛитература :

Игра на тронове (1996) Телевизия :

„Лорд Сняг“ (2011)
Последна появаЛитература :

Сблъсък на крале (1998) Телевизия :

„Призракът на Харенал“ (2012)
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаГетин Антъни
Ренли Баратеон в Общомедия

Ренли Баратеон е измислен герой от поредицата Песен за огън и лед от фантастичните романи на американския автор Джордж Р. Р. Мартин и неговата телевизионна адаптация Игра на тронове

Ренли се появява за първи път в „Игра на тронове“ 1996 г. Ренли е най-малкият от тримата синове на лорд Стефон Баратеон и Касана Естермонт и по-малкият брат на Робърт и Станис Баратеон. Той е лорд на Бурен край.

Хомосексуалните отношения на Ренли с Лорас Тирел се споменават в книгите и са ясно очевидни в сериала.

Ренли Баратеон е изобразен от Гетин Антъни в серила на HBO Игра на тронове.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Ренли Баратеон е по-малкият брат на крал Робърт и Станис.Той е красив и харизматичен мъж, който печели приятели лесно, което го прави популярен сред обикновените хора. Смята се че той изкючително много прилича на по-голямия си брат Робърт, марак че е по-нисък и по-слаб, наследява височината и черния цвят на косата на рода Баратеон. Въпреки че е харесван и харизматичен, много могъщи лордове в двора тайно го смятат за суетен и несериозен. Ренли има хомосексуално връзка с Лорас Тирел

Ренли няма гледна точка в романите, така че неговите действия са свидетелни и тълкувани през очите на други хора, като Нед и Кейтлин Старк.

Сюжетни линии[редактиране | редактиране на кода]

Banner of arms showing a black stag on a yellow field.
Знаме с герба на крал Ренли Баратеон в книгите

Ренли Баратеон е най-малкият от братята Баратеон и господар на Бурен край. Той е описан като красив и харизматичен човек който се сприятелява бързо. След като Робърт умира, Ренли се обявява за крал на седемте кралства в „Сблъсък на крале“ печели подкрепата на знаменосците на Баратеон, тъй като той е техният лорд Парамаунт, подписва споразумения с домът Тирел, като той се омъжва за Марджъри Тирел. Преди той да успее да нападне столицата той разбира че брат му Станис е нападнал Бурен край. Той тръгва с армията си възнамерявайки да убие брат си в битка, и отказва предложението му да стане него наследник. Преди битката той е убит същество в сянка направено от Мелисандра.

ТВ адаптация[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на крал Ренли Баратеон в „Игра на тронове“

Ренли Баратеон е изигран от британския актьор Гетин Антъни в сериала на HBO Игра на тронове.

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

Ренли Баратеон, Лорд на Бурен край е най-малкият брат на крал Робърт.Той е популярен сред хората, защото е красив и весел. Той не обича да се бие или да пролива кръв и по-скоро предпочита приятели, отколкото да убива враговете си. Той е любовник на Лорас Тирел, рицарят на цветята, който го убеждава, че тези качества го правят по-добър владетел от по-големите му братя. След като Джофри става крал и Нед е екзекутиран, Ренли оспорва претенциите на своя племенник за трона.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

Ренли се обявява за крал на Седемте кралства по време на сезон 2 и печели подкрепата на знаменосците на рода Баратеон така и на други домове. Той също така сключва съюз с могъщият дом Тирел, като се жени за Марджъри. Той бавно води своята масивна армия през южната част на Вестерос пилеейки времето си.Кейтлин Старк се опитва да убеди Ренли и Станис да оставят настрана различията си и да се обединят срещу Ланистър, но това не става, тъй като нито един от двамата братя не се отказва от претенциите си за трона. Нощта преди битката на неговата армия и тази на брат му, Ренли се съгласява да позволи на Роб Старк да запази титлата „Крал на Севера“ и да управлява Севера и речните земи, но при условие, че се закълне във вярност на Ренли като законен крал седящ на Железния трон. Преди Кейтлин да започне официалните преговори Ренли е убит от Мелисандра която ражда демон в сянка и го изпраща да убие Ренли, за да го отстрани от пътя на Станис.

Сезон 5[редактиране | редактиране на кода]

По-късно за Ренли е отмъстено в края на 5 сезон когато Бриен от Тарт убива брат му Станис след битката край Зимен хребет като злобно казва на Станис, че Ренли е законният крал.