Ретро апартамент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Ретро апартамент“
Музеи в България
МестоположениеДимитровград
Допълнителна информация
АдресДимитровград, бул. „Димитър Благоев“ 9
Телефон0391/66787
Сайтwww.dgmuseum.org

„Ретро апартамент“ е туристически обект на Историческия музей в Димитровград и представя социалистическия бит от 50-те – 60-те години на ХХ век. Помещава се в сграда от емблематичния „сталински“ тип архитектура, характерна за центъра на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 г. Димитровград е включен в международния проект „АТРИУМ – Архитектура на тоталитарните режими на ХХ век в градското управление”. Вследствие на проекта са събрани и систематизирани множество свидетелства за материалното и нематериалното културно наследство от периода на социализма.

През 2014 г. община Димитровград и Историческият музей започват подготвителни дейности за обособяването на обекта.

„Ретро апартамент“ е открит през 2017 г. по повод празника на Димитровград – 2 септември.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Сградата, в която се помещава обекта, е построена през 1952 – 1953 г. и се състои от четири стаи. Всяко едно от помещенията може да се разглежда като отделно експозиционно пространство. В жилището са обособени кухня, хол, спалня и кабинет (канцелария). Отделните стаи са обзаведени с типичните мебели, характерни за периода, а кабинетът представлява „класическа” ведомствена канцелария от времето на социализма с характерната мебелировка и атмосфера. Апартаментът е оборудван и с обичайната за тогавашните домакинства техника като хладилник „Саратов”, пералня СМП-1,5, прахосмукачка „Емка”, телевизор „Опера“, музикален шкаф „ВЕФ АКОРД”, радио „Пионер”, радио „Христо Ботев”, радиоточка и др. Експозиционните единици се допълват от книги и списания, грамофонни плочи, текстил и други елементи на бита.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Тодорова, Н. ,Умурска, Н. 2015 Изложба „Животът през 50-те и 60-те…щрихи от битието на новия гражданин” – идеи, реализация – В: Годишник на Регионален исторически музей Сливен. Сливен
  • Шишкова, Ж. 2018. Тоталитарната архитектура в международен контекст. Димитровград в проекта АТРИУМ (Архитектура на тоталитарните режими от ХХ в. в управлението на градската среда)– В: Светът на българина през ХХ век. София.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]