Сандъски Ривър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сандъски
Поречието на река Сандъски, надолу от Фримонт.
Поречието на река Сандъски, надолу от Фримонт.

Карта на водосборния басейн на река Сандъски
Общи сведения
МестоположениеСАЩ, Охайо
Дължина214 km
Водосб. басейн3240 km²
Устие
МястоЗалив Сандъски на езерото Ери
Сандъски Ривър в Общомедия

Сандъски Ривър (на езика на индианското племе шоуни Potakihiipi [1]) е приток в езерото Ери в северната централна част на Охайо в САЩ. Тя е около 133 mi (214 km) дълга,[2] и се влива в езерото Ери в залива Сандъски.

Река Сандъски, като река Мауми на запад, е дом за популациите бял костур, който плуват срещу течението, за да хвърли хайвера си през пролетта, особено през март и април. Популацията на белия костур не е толкова голяма, като тази на връщането от река Мауми. Рибата може да плува далеч нагоре по течението, за да намери по-благоприятно място за хвърляне на хайвера. Язовира Бейлвил по поречието на река Сандъски във Фримонт, щата Охайо блокира миграцията на костур и други риби до горното течение на рекатасе. Премахването му ще позволи на костура и другата риба да получите достъп до по-благоприятен район за хвърляне на хайвера нагоре по течението, което ще повиши популацията на риба в Охайо. Язовира Бейлвил не подпомага това и в град Фримонт мислят за събарянето или ремонта му, но все още няма официално решение за това.

Името на реката идва от дума на езика на племето виандот саандъсти, в смисъл „вода (воден басейн)“[3] или от андъсти, което означава „студена вода“.[4]

Курс[редактиране | редактиране на кода]

Сандъски Ривър започва от сливането на Парамаунт Крийк и Алан Рън в община Лийсвил в окръг Кроуфорд, западно от Кристлайн,[5] и първо, тече на запад, минавайки през град Бюсайръс. В окръг Виандот реката завива на север и преминава през окръзите Сенека и Сандъски и след като премине през градовете в горната и част, Тифин и Фримонт, се влива в залива Сандъски.

През 1970 г. реката между горната част на Сандъски и Фримонт е обявена за Щатска живописна река от правителството на щата Охайо.

Литъл Сандъски Ривър[редактиране | редактиране на кода]

Литъл Сандъски Ривър е малък приток на Сандъски. Тя тече 14,0 mi (22,5 km)[2] на север от северната част на окръг Марион и се влива в Сандъски в южната част на окръгВиандот.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

Според Информационната система за географските имена на САЩ, река Сандъски също е известна като:

  • Потаке Сепе
  •  Ривиер Блан
  • Ривиер Сандъски
  • Сан-ду-сти Ривър[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Shawnees Webpage // Shawnee's Reservation. 1997. Посетен на 26 април 2013.
  2. а б U.S. Geological Survey.
  3. Johnston, John. Vocabularies of the Shawanoese and Wyandott Languages, etc. 1858. Посетен на 20 октомври 2012.
  4. Wyandot Dictionary // Посетен на 20 октомври 2012.
  5. а б U.S. Geological Survey Geographic Names Information System: Sandusky River // Архивиран от оригинала на 2020-08-06. Посетен на 2016-07-18.