Свободна демократическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за партията в Германия. За партията в Швейцария вижте Свободна демократическа партия (Швейцария).

Свободна демократическа партия
Freie Demokratische Partei
Freie Demokratische Partei, Deutschland (logo - 2005).svg
Ръководител Филип Рьослер
Основана 11 декември 1948
Щаб Томас Делер Хаус, Берлин
Младежка организация Млади либерали
Член на Либерален интернационал
Европейска либералдемократическа и реформистка партия
Идеология Либерализъм
Група в ЕП Алианс на либерали и демократи за Европа
Цветове Жълт, син
Бундестаг
0 / 631
Ландтази
165 / 1859
Европейски парламент
3 / 96
Сайт http://www.liberale.de
Свободна демократическа партия в Общомедия

Свободна демократична партия (на немски: Freie Demokratische Partei, FDP, от 1968 до 2001 - F.D.P.) е основана на 11 декември 1948 от бивши членове на Немска демократична партия и Немска Народна Партия. През 1990 се слива с наследените от ГДР: ЛДПД (Либерално-Демократична Германска Партия - 1945-1990), НДПД (Национал-демократична партия на Гемания - National-Demokratische Partei Deutschlands, NDPD - 1948-1990) и Германска форумна партия (Deutsche Forumpartei, DFP - 27 ян. - 11 авг. 1990). Често са наричани в медиите либералите, защото основна идеология на партията е класическият либерализъм.

FDP често участва в управлението на Германия. Либералите винаги са считали себе си за партията, защитник на дребния и средния бизнес, на предприемачите, образованите и печелещите добре. На успелите.

История[редактиране | edit source]

Немската политическа система традиционно е доминирана от две основни формации – лявата Германска социалдемократическа партия (на немски: Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) и консервативният дясно-центристки Християндемократически съюз (на немски: Christlich-Demokratische Union,CDU). Избирателната система обаче изисква от партиите да съберат поне 50 % от гласовете на немците, за да могат да сформират правителство. Тъй като от средата на 60-те години на 20 век нито едната от водещите партии не успява да спечели половината от гласовете на избирателите, значително нараства ролята на третата по влияние партия във Федералната република – Свободната демократическа партия (на немски: Freie Demokratische Partei, FDP). Тази формация, привличаща едва 5-7 % от изборните гласове, успява да „гравитира“ ту към едната, ту към другата от водещите партии и на практика „накланя везните“ и осигурява победа на изборите на една от двете партии.

От 1969 г. до 1982 г. СвДП е в коалиция с ГСДП, но през 1982 г. напуска коалицията и се присъединява към десния блок, състоящ се от ХДС и неговата посестрима партия от Бавария Християнсоциален съюз – ХСС (на немски: Christlich-Soziale Union - CSU). Подкрепата на СвДП осигурява на тандема ХДС/ХСС победа на изборите и в резултат на това либералната партия участва във формирането на всяко едно правителство в периода 1982-1998 г. в коалиция с десницата. По този начин, чрез промяна на коалиционния партньор, СвДП формира правителството на Германия в продължение на почти тридесет години – от 1969 г. до 1998 г.

След появата на германската политическата сцена на партията на „Зелените“ определящата роля на СвДП значително намалява. Изборите от 1998 г. са спечелени от коалицията ГСДП/„Зелените“ начело с Герхард Шрьодер, който остава на власт до 2005 г., когато са обявени предсрочни парламентарни избори. На тези избори СвДП показва отлични резултати, като печели 11 % от гласовете и е фактически единствената от четирите водещи партии в страната, която отбелязва ръст в броя на гласувалите за нея. Съюзниците на СвДП (ХДС/ХСС начело с Ангела Меркел) обаче отбелязват значително по-малко гласове от очакваното, в резултат на което коалицията ХДС/ХСС/СвДП не успява да получи необходимите 50 % плюс един глас, нужни за да състави правителство. След продължителни преговори с ГСДП политическият блок ХДС/ХСС разтрогва коалицията си с СвДП и формира широко коалиционно правителство заедно със социалдемократите.