Бундестаг (Германия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бундестаг)
Вижте пояснителната страница за други значения на Бундестаг.

Бундестаг
Bundestag
Седалището на Бундестага – сградата на бившия Райхстаг
Седалището на Бундестага – сградата на бившия Райхстаг
Обща информация
Типеднокамарен
Избирателна системасмесен тип избирателна система
Мандат4 години
Ръководители
ПредседателБербел Бас
ПартияГСДП
Избран26 октомври 2021
Състав
Членове736[1]
Парламентарни групиПравителство (416)

Оппозиция (320)

Допълнителна информация
Основаване1949 г.
Последни избори24 септември 2017 г.
СедалищеРайхстаг, Берлин
Уебсайтwww.bundestag.de/bg
Бундестаг в Общомедия

Германският Бундестаг (на немски: Deutscher Bundestag, в буквален превод: Германски Федерален конгрес) е федералният парламент и съответно законодателният орган на Федерална република Германия.

В държавното устройство на Германия той е единственият конституционен орган на федерацията, който се избира пряко от народа на цялата държава (германските граждани), съгласно чл. 20, ал. 2, изр. 2 от Основния закон във връзка с чл. 38 от Основния закон.

Законоустановеният брой на неговите членове, представляващи целия народ, е 598 съгласно чл. 1, ал. 1, изр. 1 от Федералния избирателен закон. Действителният брой на членовете може да е по-голям поради особености на избирателната система от смесен тип (т. нар. превесен мандат – на немски: Überhangmandat – и изравнителен мандат – на немски: Ausgleichsmandat).[3][4] В 20-ия Германски Бундестаг след изборите от 2021 г. има рекорден брой мандати – 736,[5] което превръща Бундестага в най-големият демократично избран парламент в света, и вторият по големина сред всички след китайския.[6] Съгласно принципите на персонализираната пропорционална избирателна система, народните представители се избират на общо, пряко, свободно, равно и тайно гласуване в 299 федерални избирателни района. Избраните представители се наричат ​​депутати или членова на Бундестага.

Легислатурният период на Бундестага приключва по принцип след четири години или преди това с разпускането му. Членовете на германския Бундестаг могат да образуват парламентарни групи и по този начин се ползват със специален процедурен и организационен статут. Бундестагът се председателства от Президент на Германския Бундестаг (на немски: Präsident des Deutschen Bundestages).[7] Той представлява Бундестага навън и в страната, заемайки по протокол втората в държавната йерархия длъжност след Федералния президент и преди Федералния канцлер и Председателя на Бундесрата.[7] Настоящият президент на Бундестага е г-жа Бърбел Бас от Германска социалдемократическа партия.[7]

Германският Бундестаг се помещава в сградата на Райхстага в берлинския градски район Център от 1999 г. насам. Той поддържа и редица други функционални сгради за подпомагане на парламентарната работа. Сградата на Райхстага се охранява от специална Полиция на Германския Бундестаг, която е подчинена на президента на Бундестага.[8][9][7]

Освен Бундестага, който приема закони за цяла Гермния, всяка от 16-те германски федерални провинции има свой провинциален парламент, който гласува закони на провинциално ниво.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Бундестагът има множество задачи:[10]

На заседанията на парламентарните комисии се осъществява главната работа по подготвянето на законите. В хода на заседанията трябва да бъдат съгласувани политическата воля и експертните мнения и оценки в съответната област. На комисиите е възложен контролът на държавното управление, започвайки с комисията по външната политика и стигайки до комисията по бюджета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Deutscher Bundestag. Sitzverteilung des 20. Deutschen Bundestages // Deutscher Bundestag. Посетен на 30.05.2022. (на немски)
  2. |Матиас Хелферих не се е присъединил към групата на АзГ и заседава като независим депутат. Той обаче все още е партиен член на АзГ и е заместник-говорител на АзГ в провинция Северен Рейн-Вестфалия.
  3. Дойче Веле. Избирателната система в Германия // 01.08.2005. Посетен на 31.05.2022. (на български)
  4. Кои ще са новите в Бундестага? Германците избират с двоен вот Сложната система съчетава прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип // www.Dnes.bg. Инвестор.БГ АД, 23.09.2017. Посетен на 31.05.2022.
  5. Deutscher Bundestag. Sitzverteilung des 20. Deutschen Bundestages // Deutscher Bundestag. Посетен на 30.05.2022. (на немски)
  6. Hasselbach, Christoph. Der Bundestag wird immer größer // Deutsche Welle. 20.09.2021. Посетен на 31.05.2022.
  7. а б в г Deutscher Bundestag. Председателката на Германския Бундестаг // Посетен на 31.05.2022. (на български)
  8. Член 40 ал. 2 ОЗ.
  9. Deutscher Bundestag. Ausbildung bei der Polizei beim Deutschen Bundestag // Посетен на 31.05.2022. (на немски)
  10. а б в г д Deutscher Bundestag. Задачи // Посетен на 31.05.2022. (на български)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Deutscher Bundestag в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​