Сеизмична вълна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Разпространение на сеизмичните вълни
Видове вълни в земните недра

Сеизмичните вълни, възникват в следствие на процеси, възникнали в огнище в Земята, наречено хипоцентър. След това те започват да се разпространяват радиално в земните недра. По своя път през вътрешността на Земята те могат да се пречупват, отражават, разсейват, абсорбират и да променят вида си. Скоростта на разпространение на сеизмична вълна зависи от техния вид и от вида на материята, през която преминават. Това може да се използва за изучаването на строежа на нашата планета.

Различават се две основни групи вълни — обемни (P- и S-вълни) и повърхностни (вълни на Лав и вълни на Рейли).

Обемни вълни[редактиране | edit source]

P-вълни[редактиране | edit source]

При P-вълните, наречени така от prima — пръв, заради това, че се регистрират първи, частиците трептят по посока на разпространението на вълната. Те могат да се разпространяват както в твърди тела, така и в течности и газове. P-вълните много приличат на звуковите вълни. Аналогично на звука във въздуха, частиците тук се раздалечават и доближават една до друга и по този начин се осигурява разпространението на вълната. Някои животни имат способността да чуят P-вълните, докато хората усещат само разклащането, предизвикано от тях. Скоростта, с която се разпространяват е около 5000−7000 m/s в гранита и над 8000 m/s в Земната мантия и ядрото. Във водата скоростта им е едва 1500 m/s.

S-вълни[редактиране | edit source]

При S — вълните (вторични вълни), земята се люлее периодично на двете противоположни страни. Тези вълни могат да се разпространяват само през твърда скала. Скоростта им е 60% от тази на P — вълните, но са по-разрушителни

Повърхностни вълни[редактиране | edit source]

Повърхностни вълни Разпространяват се точно под повърхността на земята. Те са бавни, с малък период и честота, но голяма амплитуда. Това е причината те да са най-разрушителните сеизмични вълни. Делят се на Вълни на Лъв и Вълни на Рейли.

Вълни на Лъв или (L) вълни[редактиране | edit source]

Вълните на Лъв причиняват хоризонтално разкъсване на земната повърхност. Открити са от А. Е. Х. Лъв през 1911 г. Те се разпространяват по-бързо от Вълни на Рейли, и са с 90% от скоростта на S — вълните.

Вълни на Рейли[редактиране | edit source]

Вълните на Рейли са подобни на морските вълни, въпреки това те се различават от тях поради голямата си еластичност. Открити са от Джон Стрът през 1885 г. Те са по-бавни от повърхностните вълни и са много разрушителни. И досега не може точно да се определи тяхната амплитуда, дължина на вълната и скорост.

Виж още[редактиране | edit source]