Съвършен свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съвършен свят
A Perfect World
РежисьориКлинт Истууд
ПродуцентиМарк Джонсън
Дейвид Валдес
СценаристиДжон Ли Хенкок
В ролитеКевин Костнър
Клинт Истууд
Лора Дърн
МузикаЛени Нихаус
ОператорДжак Н. Грийн
МонтажДжоел Кокс
Рон Спанг
Филмово студиоThe Malpaso Company
РазпространителУорнър Брос
Жанрдрама
криминален
Премиера24 ноември 1993
(Германия)
Времетраене138 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 30 000 000
Приходи$ 135 000 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Съвършен свят“ (на английски: A Perfect World) е криминална драма на режисьора Клинт Истууд, който излиза на екран през 1993 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1963 г. в Тексас осъдените Робърт „Бъч“ Хейнс и Тери Пю бягат от държавния затвор в Хънтсвил. Бягайки, Тери се натъква на къща, където осемгодишният Филип Пери живее с преданата си майка Свидетелка на Йехова, и две сестри. Бъч последва и удря Тери, за да го накара да спре да тормози майката. Имайки нужда от заложник, който да им помогне да избягат, Бъч грабва момчето, което кротко ги придружава. Пътуването на триото скоро се променя, след като Бъч убива Тери, след опита на последния да нарани детето. Без партньора си, осъденият и младата му жертва поемат към тексаската магистрала в опит да избягат от преследващата ги полиция.

Междувременно тексаският рейнджър Ред Гарнет започва преследване. С криминолога Сали Гербер и стрелеца от ФБР Боби Ли, Ред е решен да върне престъпника и заложника, преди да прекосят границата с Тексас. Освен това Ред разкрива на Сали, че има личен интерес да залови Бъч жив. Въпреки че Бъч не го осъзнава, Ред има история с него. Когато Бъч е тийнейджър, той открадва кола и Ред е полицаят, който го арестува. По това време Бъч живее с баща си насилник, също престъпник. Поради възрастта си и поради това, че му е първо провинение, Бъч трябва да получи снизходителна присъда. Ред смята, че затворът за непълнолетни е по-безопасен за Бъч от дома му и мисли, че някои от децата, преминали през Гейтсвил, са по-добре, а едно от тях дори е станало свещеник. Той вярва, че ако Бъч е бил оставен у дома с баща си, ще има лист за престъпления, „дълъг колкото ръката ми“. Ред иска от съдията да даде на Бъч тежка присъда. Години по-късно Ред осъзнава, че по-тежката присъда само насърчава самия престъпен живот, от който се страхува. Ред се надява, че ако успее да доведе Бъч жив, той може да се изкупи за грешката си в миналото.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Кевин Костнър Робърт „Бъч“ Хейнс
Клинт Истууд Шеф „Червения“ Гарнет
Лора Дърн Сали Гербер
Ти. Джей. Лоутър Филип „Бъз“ Пери
Кийт Сарабайка Тери Пю
Лео Бърместър заместник Том Адлер
Брус Макгил Пол Сондърс [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – „Съвършен свят“ // Internet Movie Database. Посетен на 14 януари 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]