Телевизионно предаване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Телевизионно предаване (наричано понякога и телевизионно шоу) е завършен цялостен видео материал, предназначен за излъчване по телевизията. Има различни видове телевизионни предавания: информационни, новинарски, приключенски, спортни, научни, детски и т.н. Едно предаване може да бъде самостоятелно или да бъде част от поредица, често излъчвана в едни и същи дни и час по определен канал. За разлика от филмите и сериалите, повечето видове предавания обикновено има телевизионен водещ.

Телевизионните предавания се създават от телевизионните продуценти, за да отговорят на разнообразните предпочитания на зрителите на съответния канал. С тази цел създателите им се стремят да привлекат вниманието, а следователно и да увеличат рейтинга на гледаемост на съответния канал. На свой ред това привлича рекламодателите и осигурява финансовия успех на канала.

Телевизионни предавания в България[редактиране | edit source]

Примери за български телевизионни предавания:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Телевизионная программа“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.