Територията на Колорадо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Територията на Колорадо
Colorado Territory
РежисьориРаул Уолш
ПродуцентиАнтъни Вейлер
СценаристиЕдмънд Х. Норт
Джон Туист
Базиран на„Висока Сиера“ (1941)
роман от У. Р. Бърнет
В ролитеДжоел Макрей
Вирджиния Мейо
Дороти Малоун
МузикаДейвид Бътълф
ОператорСидни Хикокс
МонтажОуен Маркс
Филмово студиоУорнър Брос
РазпространителУорнър Брос
Жанруестърн
Премиера11 юни 1949
Времетраене94 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Бюджет1 224 000 щ.д.
Приходи2 694 000 щ.д.
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Територията на Колорадо“ (на английски: Colorado Territory) е уестърн на режисьора Раул Уолш, който излиза на екран през 1949 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Прочутият разбойник Уес Маккуин бяга от затвора и се отправя към територията на Колорадо, за да се срещне с човека, уредил бягството, неговия стар приятел Дейв Рикард. По пътя дилижансът, в който се вози, е нападнат от банда разбойници. Когато кочияшът и пазачът са убити, Маккуин убива и прогонва останалите стрелци, спечелвайки благодарността на другите пътници, мечтателя Фред Уинслоу и дъщеря му Джули Ан. Уинслоу е купил невиждано ранчо и очаква с нетърпение да спечели състояние.

Маккуин отива в призрачния град Тодос Сантос, където го чакат Рино Блейк и Дюк Харис, заедно с приятелката на Рино, Колорадо Карсън, която е индианка. След като ги оглежда и не харесва това, което вижда, Маккуин се отправя към близкия град, за да се срещне с болния Рикард, който го моли да извърши един последен голям обир на влак, за да могат и двамата да се пенсионират.

С изключение на Рикард, Маккуин не вярва на останалите в бандата, включително на бившия частен детектив Плутнър, който е вербувал Рино и Дюк, и железопътният информатор Хоумър Уолъс. Маккуин иска да откаже, но се съгласява да свърши работата от благодарност и приятелство.

Докато чака обира, Маккуин решава да задържи Колорадо при себе си, за да избегне предизвикването на проблеми между Дюк и Рино. Въпреки че Колорадо се влюбва в него и му го казва, Маккуин все още мечтае да се ожени за Джули Ан и да се установи. Когато посещава ранчото Уинслоу, той го намира за бедно, сухо място. Уинслоу го предупреждава, че Джули Ан обича Рандолф, богат човек на изток. Уинслоу я е отвел, защото Рандолф никога не би се оженил за жена, толкова по-ниско социално. Маккуин обаче не е обезпокоен.

В деня на обира Маккуин разговаря със съпругата на Уолъс и открива, че той е предал бандата за парите от наградата за главата му. Предупреден, Маккуин разкача пътническите вагони, в които шерифът и хората му чакат в засада, оставяйки ги зад себе си. Дюк и Рино, както предварително е уговорено с Плутнър, също се опитват да прецакат Маккуин, но той също е подготвен за тях. Той ги надиграва, взема парите и оставя двамата вързани с белезници един за друг, за да ги залови шерифът и по-късно да ги обеси. Той и Колорадо бягат и отиват да разделят парите с Рикард. Намират Плутнер над мъртвото тяло на стареца. Маккуин го убива, но е прострелян в рамото.

Ранен Маккуин се отправя към ранчото на Уинслоу, където Уинслоу помага на Колорадо да извади куршума, дори след като му е казано кой всъщност е Маккуин и какво е направил. Маккуин чува Джули Ан да казва на баща си, че трябва да го предадат за парите от наградата. Уинслоу обаче лъже шерифа и отряда, когато се появяват.

Маккуин разбира, че обича Колорадо и я моли да се омъжи за него. Те планират нов живот в Мексико, но са открити да се крият в Тодос Сантос. Той ѝ дава парите, като казва на Колорадо да ги зарови, тя ги оставя близо до кутията за събиране на дарения на мисията. Маккуин се втурва отчаян към границата, обаче е хванат в капан в отдавна изоставено индианско селище край скала, но е твърде добър стрелец, за да го хванат преследвачите му. В крайна сметка Колорадо пристига пеша.

Шерифът измисля коварен план. След като настанява индиански стрелец, той и всичките му хора с изключение на двама се отправят към измислен заден вход. Както се надява служителят на закона, Колорадо грабва пистолет от един от мъжете, нарежда им да се отдалечат и отвежда двата останали коня при Маккуин. Той излиза и е ранен от стрелеца. Когато отрядът се завръща, Колорадо отвръща на стрелбата и двамата влюбени умират в градушка от куршуми.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Джоел Макрей Уес Маккуин
Вирджиния Мейо Колорадо Карсън
Дороти Малоун Джули Ан Уинслоу
Хенри Хъл Фред Уинслоу
Джон Арчър Рино Блейк
Джеймс Мичъл Дюк Харис
Морис Анкрум Шерифа
Базил Руйсдал Дейв Рикард
Франк Пулия брат Томас [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]