Титикака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Титикака  
Езеро Титикака
Езеро Титикака
Местоположение (Южна Америка) Анди
Координати 15°50′00″ ю. ш. 69°20′00″ з. д. / 15.833333° ю. ш. 69.333333° з. д.
Вид Езеро
Притоци 27 реки
Отток река Десагуадеро
Дължина 190 km.
Ширина 240 km.
Площ 8372 кв.км.
Воден обем 893 куб.км.
Надм. височина 3812—3821 м.
Острови 42
Населени места Пуно, Перу и Копакабана, Боливия
Титикака   в Общомедия
Езерото Титикака снимано от към Боливия

Титикака (на испански Titicaca) е планинско езеро, разположено в Андите, на територията на две държави - Перу и Боливия. Заема площ от 8 300 кв.км. Дълбочината му достига 304 м. Най-големият остров в него също се нарича Титикака. Местното население плете рибарските си лодки от тръстика. Езерото се използва за риболов, транспорт и туризъм. То е най-високо разположеното плавателно езеро на Земята - 3 812 м н.в.

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път европейците достигат до езерото Титикака при хребета Кордилера Реал (6400 m). От 1862 г. то е най-високото плавателно езеро в света за големи кораби, защото тогава един параход е доставен на части дотам и сглобен на брега. След цял век служба той е пенсиониран и заменен от съвременните кораби, които правят редовни курсове между Пуно в Перу и дестинации в Боливия.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Титикака служи за климатична граница в Андите: На север климатът става все по-умерен, а на юг — по-суров. Бреговете му бележат южната граница с целогодишни високопланински поселения и добра реколта на картофи. Царевицата и ечемикът не узряват, но ги отглеждат за храна на животните. Риболовът в езерото е слабо развит. Внесена дъгова пъстърва изяла местните сомове и самата тя на свой ред станала жертва на прекаления улов. Основни обитатели на езерото са жаби, по сведения с големина на плъх. Но тъй като те дишат само като извличат кислород от водата чрез кожата си и не могат да оцелеят на сушата, рядко могат да се видят.