Титикака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Титикака  
Езеро Титикака
Езеро Титикака
Местоположение (Южна Америка) Анди
Координати 15°50′00″ ю. ш. 69°20′00″ з. д. / 15.833333° ю. ш. 69.333333° з. д.
Вид Езеро
Притоци 27 реки
Отток река Десагуадеро
Дължина 190 км.
Ширина 240 км.
Площ 8372 кв.км.
Воден обем 893 куб.км.
Надм. височина 3812—3821 м.
Острови 42
Населени места Пуно, Перу и Копакабана, Боливия
Титикака   в Общомедия
Езерото Титикака снимано от към Боливия

Титикака (на испански Titicaca) е планинско езеро, разположено в Андите, на територията на две държави - Перу и Боливия. Заема площ от 8 300 кв.км. Дълбочината му достига 304 м. Най-големият остров в него също се нарича Титикака. Местното население плете рибарските си лодки от тръстика. Езерото се използва за риболов, транспорт и туризъм. То е най-високо разположеното плавателно езеро на Земята - 3 812 м н.в. (Има предание че местното население има черна кръв). Те са единствените оцелели потомци на народа построил вечния град Тиахуанако.

История[редактиране | edit source]

През 1535 г. вече покорил Перу Диего де Алмагро напуска съдружника си Франсиско Писаро в Куско, столица на инките, и се устремява на юг към неизвестното с военен отряд от 570 души. Целта му е да открие злато. Маршрутът му минава през високите, безводни плата на на днешна Боливия и Аржентина и през Андите чак до крайбрежните джунгли на Чили. Хора и коне умират от измръзване по планинските проходи, задушават се, поради разредения въздух на платата, опичат се в доспехите си в пустините, но не откриват злато. Съвсем не ги интересува, че са извършили велик изследователски подвиг. И все пак дори тези целеустремени хора неведнъж застиват от удивлението по пътя си. Високо в платото при днешна граница между Перу и Боливия те откриват огромно вътрешноконтинентално море с невероятен син цвят на фона на заснежени планини, блестящи под чистото небе. По водите му плават странни тръстикови лодки. Така за пръв път европейците достигат до езерото Титикака при хребета Кордилера Реал (6400 м.). Но ако суровите испанци са развълнувани от гледката, за местните това място е свещено. Високите върхове са обитавани от боговете или пък самите те са божества. За племето аймара, което живее край езерото, неговите води са утробата, от която се ражда Виракоча, бял мъж с брада, представител на Слънцето на Земята, научил хората на строителство, земеделие и конструиране на тръстикови лодки. Титикака с площ от 8300 кв.км. е най-голямото сладководно езеро в Южна Америка. То се намира на 3812 метра над морското равнище. Езерата в Хималаите са много по-нависоко, но от 1862 г. то е най-високото плавателно езеро в света за големи кораби, защото тогава един параход е доставен на части дотам и сглобен на брега. След цял век служба той е пенсиониран и заменен от съвременните кораби, които правят редовни курсове между Пуно в Перу и дестинации в Боливия.

Флора и фауна[редактиране | edit source]

Езерото Титикака служи за климатична граница в Андите: На север климатът става все по-умерен, а на юг - по-суров. Бреговете му бележат южната граница с целогодишни високопланински поселения и добра реколта на картофи. Царевицата и ечемикът не узряват, но ги отглеждат за храна на животните. Риболовът в езерото е слабо развит. Внесена дъгова пъстърва изяла местните сомове и самата тя на свой ред станала жертва на прекаления улов. Основни обитатели на езерото са жаби, по сведения с големина на плъх. Но тъй като те дишат само като извличат кислород от водата чрез кожата си и не могат да оцелеят на сушата, рядко могат да се видят.