Тоник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Под утравиолетова светлина, хининът в тоника го кара да флуоресцира, въпреки че концентрацията му е незначителна.

Тоникът е газирана безалкохолна напитка с разтворен хинин. Първоначално е използвана за профилактика срещу малария, но сега има значително по-малко съдържание на хинин и се консумира заради специфичния горчив вкус.

История[редактиране | редактиране на кода]

Напитката получава името си от лекарствените ефекти на този горчив вкус. Хининът е добавен към нея като профилактично средство срещу малария, тъй като тя е била първоначално предназначена за консумация в Южна Азия и Африка, където тази болест е особено разпространена. Смесената напитка джин-тоник се появява в Индия, по това време британска колония. Британското население смесвало лекарствения хинин тоник с джин, за да го направят по-вкусен.

Съдържание на хинин[редактиране | редактиране на кода]

Медицинският тоник първоначално съдържа само газирана вода и голямо количество хинин. Въпреки това, повечето тоници днес съдържат незначително количество, което се използва главно заради вкуса. Вследствие на това, напитката е по-малко горчива и обикновено е подслаждана с царевичен сироп или захар. Някои производители произвеждат диетичен тоник, който може да съдържа изкуствени подсладители. Хининът има приспивно действие.

Флуоресценция[редактиране | редактиране на кода]

Тоникът флуоресцира под ултравиолетова светлина, заради наличието на хинин. В действителност, чувствителността на хинина към ултравиолетовите лъчи е такава, че той флуоресцира на пряка слънчева светлина.

Употреби[редактиране | редактиране на кода]

Тоникът често се използва в коктейли, особено тези джин и водка (например джин-тоник). В Европа е популярно и добавянето на лимон и лайм към тоника.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tonic water в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​