Удсток (фестивал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Къмпинг на фестивала

Удсток (на английски: Woodstock) е легендарен фестивал, състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 г. Фестивалът е популярен като известна проява, свързана с хипи движението.

По-късни фестивали със същото име се провеждат в щата Ню Йорк през 1979, 1989, 1994, 1999 и 2009 г. и включват изпълнители от различни музикални жанрове.

Първият Удсток[редактиране | edit source]

Паметна плоча по случай 15-годишнината на фестивала

Фестивалът през 1969 г. се провежда на площ от 600 акра във фермата на Макс Ясгур. Фестивалът е трябвало да се проведе в градчето Удсток, но местните жители се възпротивяват и Макс Ясгур предоставя фермата си като резервен вариант. Въпреки че организаторите са продали около 50 000 билета на Удсток пристигат над 450 000 души. Поради това тоалетните и палатките за първа помощ се оказват недостатъчно. Присъстващите делят храната и водата си, в духа на хипи-времето. Въпреки огромната тълпа няма случаи на насилие. По време на фестивала умират трима души - един от свръхдоза, един от спукан апендисит и едно случайно прегазване с трактор. [1].

Фестивалът "Уудсток" представлява кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години.

На фестивала участват групите "Блъд, сует енд тиърс", Джо Кокър, "Крийдънс клиъруотър ривайвъл", "Кросби, Стилс, Неш енд Йънг", "Грейтфул Дед", Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, "Джеферсън Еърплейн", Сантана, Рави Шанкар, "Дъ Ху" и много други. [2]

По-късни варианти на фестивала[редактиране | edit source]

Първото издание на фестивала добива световна известност, при която отделни кадри от заснетия филм добиват емблематичен стаус. От тогава на всяка десета година (и на 25-та) се правят опити събитието да бъде повторено.

Удсток през 1999 г.[редактиране | edit source]

Фестивалът от 1999 г., който се провежда край Ром, на около 300 км. от оригиналната локация, остава в историята като един от най-бруталните Удсток фестивали: разгневени тълпи подпалват съоръжения на фестивала, съобщено е за 4 изнасилвания и други прояви на насилие и вандализъм. Като причините се сочат високи цени на билетите ($160), проблеми с хигиената (преливащи тоалетни), замърсена и недостатъчна вода, изтекла информация, че мястото, където се провежда фестивала, е радиоактивно и други.

Героите на Удсток през 2009 г[редактиране | edit source]

"Героите на Удсток" е името на възпоменателно турне с 15 концертни дати, като на 15 Август 2009 г. концертът се състои на мястото на първия фестивал. Между 'ветереаните' свирили тази вечер са Mountain, Jefferson Starship, Ten Years After, Canned Heat, Big Brother and the Holding Company, Country Joe McDonald , Levon Helm Band.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Статия в интернет медия "Обектив"
  2. Статия в електронното издание "Дневник" от 14 август, 19:02