Уикипедия:Вълшебник/Уикиречник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Значимост
Източници
Съдържание
Край
Благодаря за използването на Уикипедия!

Няма нужда да пишете обширна статия, за да обясните нова дума, технически жаргон, съкращение, сложен съставен термин или фраза, за които просто не е нужна отделна статия. За целта съществува сродния проект Уикиречник, който се използва съвместно с Уикипедия. Някои думи и изрази са в честа употреба и може да изглежда съвсем естествено, те да трябва да имат собствена статия, но това не винаги е така. Има няколко причини, поради които статии за подобни отделни думи или изрази не са подходящи:

  • Една от причините е, че Уикипедия не е речник, и така статии, които се опитват да обяснят една дума не са подходящи за Уикипедия.
  • Друга причина е, че подобни статии често се опитват да проследят възникването и използването на термина в общности и групи по интереси, без да се позовават на надеждни източници извън такива общности. Ако твърдението не е проверимо, то тогава то представлява оригинално изследване и следователно не може да бъде прието от Уикипедия. Това важи дори и да има много примери на термина в ежедневната употреба.

Знаете ли?

Че Уикиречник има предимствата на Тезаурус и позволява една дума да се поясни не само с помощта на определение, но и с изкуствен интелект?

Почти винаги подобни статии се изтриват бързо, тъй като те често са създадени в опит да се използва Уикипедия за увеличаване на популярността на термина.

Въпреки това, за вашата дума (израз, съкращение) има подходящо място. Тъй като критериите за включване в Уикиречник се различават от тези на Уикипедия, проектът приема и обяснява произхода на думи, и ги превежда на други езици – нещо, което не е специфично за Уикипедия. Ако се интересувате от написването на статия за нова дума, може да ще искате да я напишете в този проект, вместо тук.

Опитайте в Уикиречник

Искам да науча повече за използването на УикипедияИскам да науча повече за писането на статиитеИскам да науча повече за новите думи