Уикипедия:Наръчник/Бърз урок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Наръчник на
уикипедианеца

Начало
Бърз урок
Редактиране
Форматиране

Текст
Картинки
Символи
Таблици
Шаблони
Формули

Препратки
Категории
Беседи
Имайте предвид
Други полезни съвети

Привет на всички новодошли! Това е опит бързо да ви обясним как се прави статия. Имайте предвид, че ще ви покажем само най-краткия път, по който да я направите, като се надяваме с течение на времето да научите и всички други тънкости.

Избор на тема и начало[редактиране на кода]

Изберете тема, която ви е интересна и забавна. Нека да е от област, в която имате известни познания. Можете:

  1. Да потърсите статия за нещо от добре позната ви сфера - примерно биология, математика, кино и т.н. Напишете заглавието в полето за търсене.
    1. Ако има вече написана статия - тя ще се появи. Тогава я прочетете! По всяка вероятност в текста ще има думи, оцветени в червено, което означава, че за тях, все още никой не е създал статии. Това може да сте вие - щракнете върху някоя от думите в червено. Ще се отвори бяло поле, върху което ще създадем вашата първа статия.
    2. Ако не е написана, ще видите събщението „В Уикипедия не съществува страница с това заглавие. Можете да я създадете“, където създадете ще е оцветено в червено. Щракнете върху думата! Ще се отвори бяло поле.
  2. Да отворите Желани страници и да изберете заглавие.
  3. Можете да започнете и оттук. Ако липсва статия под името, което напишете в това поле, то ще ви се отвори празна страница, в която можете да започнете писането. Ако такава статия вече има, то ще я видите в режим на редактиране.

* (За повече информация вижте тук)

Съдържание и оформление[редактиране на кода]

  1. Започнете статията с кратко изречение, което дава кратко и стегнато определение на обекта на статията. Примерно, ако сте избрали за тема на статията си баскетбол, можете да започнете с встъпителното изречение: „Баскетболът е отборна игра с топка.“. Ако пък темата е Питагор, можете да започнете с нещо като „Питагор е йонийски математик и философ.
  2. След това изложете онова, което знаете, като цитирате източниците си на информация - уебсайт или хартиен източник. Не копирайте директно от източника си, това е нежелателно тъй като обикновено води до нарушаване на нечии авторски права и когато се докаже такова нарушение приносите се премахват от енциклопедията. Идеята е да изграждаме свободна електронна енциклопедия, затова тук трябва да присъства само свободно съдържание.
  3. Добре е текстът да се структурира на няколко отделни раздела според темата. Изборът на тези раздели е по ваш избор. Примерно, ако пишете за спортист, точките може да са „Биография“ и „Спортни успехи“. Ако е писател, поет или художник, аналогично те ще са „Биография“ и „Известни творби“. Може разделът „Биография“ да е заменен с по-подробно разделяне на жизнения му път. (Примерно:„Детство“, „Младежки години“, „Живот в Австрия“ и т.н.). Ако сте избрали да напишете статия за някоя игра, може да отделите, примерно, раздели „Произход на играта“, „Правила“, „Стратегия“ и „Международни състезания“.
    За да оформите отделни раздели, сложете по два знака за равенство от двете страни на името на секцията. Ето така:
    == Биография ==
    . Подраздели се правят с по три знака за равенство:
    === Младежки години ===
    и т.н. Този код ще създаде отделни секции както в статията, която в момента четете.
* (За повече информация вижте тук)

{{{title}}}.

Хубаво е в статия, която пишем, да сложим картинка, която да илюстрира написаното.

  1. Отворете в нов прозорец този линк. Това е Общомедия - хранилището за файлове. Напишете в полето за търсене темата на вашата статия, за предпочитане на английски. Сигурно ще се появявят много картинки. Огледайте ги и изберете най-подходящата. Щракнете върху нея!
  2. След това в статията си копирайте този код - [[Картинка:Име на файл.jpg|мини|Описание]], като на мястото на "Име на файл", сложете името на файла, който сте си избрали от Общомедия, а на "Описание" -напишете какво изобразява картинката (Примерно:"Нощен изглед от Амстердам")
* (За повече информация вижте тук)

{{{title}}}.

Когато пишете по статия, особено ако тя представя спорни мнения или е вероятно някой да възрази срещу нея, трябва да представите източник. За целта след като напишете определен факт, добавете следните код <ref>Източник</ref>, където заменете "Източник" с данни за мястото, където е изложен този факт -книга (вкл.автор) или друго изследване. Имайте предвид, че тези източници трябва да са сериозни. След това създайте раздел "Източници" с по два знака равно от двете страни. В този раздел напишете кода <references/>. Изпробвайте още сега наученото в Пясъчника с измислен източник.

* (За повече информация вижте тук)

{{{title}}}.

Външни препратки[редактиране на кода]

Когато някой прочете вашата статия, вероятно ще се поинтересува да получи и повече допълнителна информация по темата. За целта, много ще го улесните, ако сами поставите една-две външни препратки. Можете да направите търсене в Гугъл по заглавието на статията или специфична ключова дума от нея и да подберете от резултатите онези няколко сайта, които според вас представят информацията най-подробно, достоверно и актуално. Например, ако пишете статия за Бритни Спиърс, най-подходящата външна препратка ще е нейният официален уебсайт или личен блог. Ако пък пишете статия за филм, открийте страницатата за него в IMDB и я добавете в раздела с препратки. Имайте предвид, че не всички източници на информация в Интернет се считат за еднакво сериозни, както и че не е нужно списъкът от препратки да бъде дълъг, за да бъде представителен.

Създайте раздел "Външни препратки". Напишете в него това:* [http://bg.wikipedia.org Сайт на Българската Уикипедия], за да излезе на екрана това:

* (За повече информация вижте тук)

{{{title}}}.

Ако гледате на вашата статия като на току-що изписан лист, този лист е добре да бъде подреден в общата книга, която създаваме. За целта в края на статията трябва да поставим следния текст [[Категория:Избраната категория]], където заместваме "Избрана категория" с тази, която считаме за удачна. Ако сме написали статия за Отава, нейната категория би била "Градове в Канада". Ако статията е Квадратно уравнение, ще го подредим в категория "Алгебра". Какви категории има създадени досега, може да видите в Съдържание. Не се притеснявайте ако не успеете да изберете от първия път най-удачната. Да избирате подходящи категории ще се научите с опита.

* (За повече информация вижте тук)

{{{title}}}.

Междуезиковите препратки[редактиране на кода]

Уикипедия се пише на стотици езици. Хубаво е статиите за една и съща тема на различните езици да са свързани. Предполагаме, че повечето от вас знаят поне по един чужд език. Идете на http://www.wikipedia.org и изберете Уикипедия на езика, който знаете. Напишете там заглавието, по което досега писахте. Може би ще се появи вече написана статия. Отворете смело статията с бутона "редактиране". Копирайте редовете в края й, който са от вида [[en:Името на статията]]. Сега ги поставете в края на вашата статия. Това са връзките, с които тази статия е свързана с чуждоезиковите статии. Ние просто ги копираме и при нас, за да обвържем и нашата с тях.

* (За повече информация вижте тук)

{{{title}}}.