Уикипедия:Разрешения за ползване на материали/БНТ

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тази страница съдържа текст на писмо с молба Българската национална телевизия да отдаде част от снимковия и документалния си архив за ползване в Уикипедия под свободен лиценз. Писмото е депозирано в Деловодството на БНТ на 11 декември 2009 (Вх.№ 2727/11.12.2009). Подписи в подкрепа на каузата обаче могат да продължат да се събират. Ако подкрепяте идеята, можете да се подпишете в раздел „Подписи“ (за целта моля влезте с потребителската си сметка).

Спири 14:36, 11 декември 2009 (UTC)[отговор]


Текст на писмото[редактиране на кода]

До Управителния съвет на
Българската национална телевизия


Уважаеми дами и господа,

Група редактори на българоезичната версия на Уикипедия се обръщаме към вас с молба Българската национална телевизия да сподели под свободен лиценз част от своя документален и снимков архив, за да може той да бъде законосъобразно използван за илюстрация на статиите в Уикипедия, както и в други източници на информация, черпещи материали от енциклопедията.

Причините да отправим този апел към Българската национална телевизия са две. От една страна вярваме, че като медийна институция с 50-годишна история БНТ разполага с илюстративно и мултимедийно съдържание, което удовлетворява потребностите ни. От друга страна сме убедени, че в качеството си на обществена медия БНТ ще откликне положително на обществения интерес, който Уикипедия изразява.

Уикипедия е свободна и безплатна интернет-базирана енциклопедия с близо 14 милиона статии от всички области на науката и познанието, достъпни на над 250 световни езика и диалекта. Версията и на български език в момента съдържа около 80 000 статии, като техният брой ежедневно расте благодарение на доброволния и безвъзмезден труд на стотици хора, привлечени от тази благородна и общественополезна кауза. Уикипедия е и един от най-интензивно развиващите се сайтове в световен мащаб, оценяван между 5-то и 9-то място по популярност в интернет и все по-често служещ за отправна точка при търсенето на информация за потребителите в уеб-пространството. На 9 ноември 2009, българоезичната й версия получи специалната награда на конкурса „БГ сайт” за принос към българското уеб пространство.

Свободата на Уикипедия следва да се тълкува в два смисъла – от една страна тя е свободна, защото всеки неин читател има възможност да допринася към проекта, а от друга – свободна в смисъл, че се публикува под двойния свободен лиценз – Криейтив Комънс–Признание–Споделяне на споделеното (Creative Commons–Attribution–Share-alike, CC-BY-SA) и Лиценз за свободна документация на ГНУ (GNU Free Documentation License, GFDL). Този двоен лиценз регламентира, че съдържанието се ползва от четирите основни свободи на информацията:

  1. свобода за ползване завинаги, от всеки и за всякаква цел, дори комерсиална;
  2. свобода за изучаване и прилагане на получените знания на други места;
  3. свобода за модификация (производна работа) от страна на потребителите надолу по веригата;
  4. свобода за разпространение на копия от оригинала и работи, производни от него.

Всеки потребител, който получи достъп до копие на произведение, свободно лицензирано от своя автор или носител на авторските права, получава тези четири свободи над копието без необходимост да търси ново изрично разрешение за ползване. Потребителят може да упражнява тези свободи, като е задължен да спазва изискванията за коректно позоваване на източника и съхраняване на свободната природа на производните творби и копията.

Въпросът за опазването на авторските права при свободно разпространение на информацията е изключително важен за Уикипедия и тепърва ще става все по-важен за всички интернет-базирани форми на обмен на информация. Нашата логика е, че е по-добре дадена енциклопедична статия да не съществува или да не е илюстрирана подобаващо, отколкото текстът или илюстрацията и да нарушават нечии авторски права. По тази причина материали, за които може да се докаже нарушение на правата, биват изтривани, от което в прагматичен план губят и енциклопедията, и читателите и, но се опазват основополагащите и принципи и законите за авторското право.

Тази законосъобразна политика на Уикипедия обаче силно изостря проблема с илюстративното съдържание, чиито автори са наши съвременници или са починали след 1938 година (законен достъп до илюстративно съдържание има при условие, че авторите или носителите на правата над него сами пожелаят да го публикуват под свободен лиценз или са починали преди повече от 70 години). Частично решение на проблема намират отново доброволци в Уикипедия и сайтове като Flickr.com, които отдават свои авторски творби под свободен лиценз. Остава да стои обаче въпросът с фотографии и илюстрации, документиращи миналото в обхват и с качество, недостъпни за любители като нас, а единствено за професионални журналисти, фотографи и оператори. Именно за такова илюстративно съдържание се обръщаме към БНТ с молба за съдействие.

По-конкретно потребностите ни се изразяват в следното:

  • Имаме нужда от документални снимки на исторически и съвременни публични личности, събития и обекти, за които вече има статии в Уикипедия или може да се допусне, че ще бъдат написани в бъдеще, тъй като отговарят на нашите критерии за значимост.
  • Необходимо е БНТ да притежава правата над снимките и да е съгласна да ги отдаде безвъзмездно под някой от лицензите, предоставящи четирите свободи, описани по-горе (опциите са CC-BY, CC-BY-SA, GFDL).
  • Желателно е да се знае точният автор на всяка творба (фотограф, оператор) и датировката и.
  • Не е необходимо снимките да се отличават с особена артистичност и оригиналност, тъй като те ще служат преди всичко за илюстриране на енциклопедични статии.
  • Може да се направи разумен компромис с качеството и разделителната способност.
  • Важно е снимките да не съдържат водни знаци или други деформации на изображенията, които да ги правят неизползваеми извън Уикипедия.

Ако материалите, които БНТ може да предостави, са само в аналогов вид (диапозитиви, негативи, хартиени копия и т.н.), можем да съдействаме за дигитализацията им и да ги предоставим на БНТ в цифров вид със съответното качество.

В случай, че могат да бъдат предоставени, тези материали ще бъдат качени в мултимедийното хранилище на Уикипедия, придружени с текст, ясно посочващ автора и източника (БНТ), с лиценза и разрешението за използването им и с поставяне на препратка към уебсайта на БНТ.

Важно е да се изтъкне, че този вид сътрудничество между държавни, обществени или частни институции от една страна и Уикипедия от друга не са рядкост. Например мултимедийните материали, създавани от служители на федералните структури на САЩ, по закон принадлежат на сферата на общественото достояние (public domain). Много музеи, библиотеки и галерии в САЩ също дават специални разрешения за ползване на копия от произведенията им под свободен лиценз. Актуален пример от Западна Европа са двете дарения от общо 350 хиляди снимки, които немската версия на Уикипедия получи от BundesArchiv и Deutsche Fotothek. Вярваме, че и в България е възможно институции да правят такива информационни дарения, с което да отговорят на обществения интерес за повече достъпно съдържание, което да се разпространява в интернет по законосъобразен начин.

Ще се радваме, ако Българската национална телевизия възприеме тази форма на сътрудничество. Освен обществената си значимост, един такъв дарителски акт предоставя и чудесна възможност за позитивна публичност и популяризиране на телевизията в рамките на един от най-влиятелните сайтове и източници на знание в света - свободната електронна енциклопедия Уикипедия.

Надяваме се на успешно бъдещо сътрудничество!


С уважение,
Тук е мястото, ако искате да оставите мнение, което да бъде прикачено към писмото до БНТ. За обсъждания по текста на писмото по-горе, моля използвайте беседата.