ФК Херманщат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Херманщат“
Asociația Fotbal Club Hermannstadt
ПрозвищеSibienii („Хората на Сибиу“)
Основан29 юли 2015 г.  (на 8 г.)[1]
ДържаваРумъния
СтадионТранс-Сил“ / „Градски стадион“,
logo Сибиу
Капацитет8200 / 14 200
Собственик Община Сибиу
Президент Теодор Бирт
Старши треньор Мариус Малдарашану
ПървенствоЛига I
2022/2312-то
Уебсайтfchermannstadt.ro
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Градски стадион, Сибиу

„Херманщат“ (на румънски: Asociația Fotbal Club Hermannstadt) (hɛʁmanʃtat) е футболен клуб от град Сибиу, Румъния.

Основан е през 2015 година. През сезон 2018/19 отборът играе в Лига I, най-висшата дивизия в шампионата на Румъния по футбол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Футболен клуб „Херманщат“ е основан през 2015 година за да се продължат футболните традиции в Сибиу, започващи от 1913 година с отбора на „Соими Сибиу“, и продължила с други отбори, като: „Гимнастическо общество Сибиу“, „Интер Сибиу“, „ФК Сибиу“ и „Воинца Сибиу“. Даже ако Херманщат официално не се явява приемник на който и да е от тези клубове, той се явява единственият представител на Сибиу в ​​първите три лиги.

Веднага след основаването си през 2015 година Херманщат е зачислен в Лига IV. Той финишира на първо място в таблицата и впоследствие играе квалификации за плейоф за преминаване в Лига III. Клубът печели плейофа без сериозни трудности с 6:1 общ резултат в двете срещи над „Гилортул Таргу Кербунещи“. В следващия сезон Херманщат става победител в Серия V на Лига III и се придвижва в Лига II.

На 5 август 2017 година „Херманщат“ играе първия си мач в Лига II, в който побеждава с 3:0 отбора на „Балотещи“. В крайното класиране през 2017/18 Херманщат заема 2-рото място в Лига II и след три години съществуване за първи път ви историята си влиза в Лига I.

Клубът също така прави много силна серия в Купата на Румъния, ставайки първия отбор от 36 години, достигайки до финал, въпреки че не се състезава във висшата лига. По пътя към финала Херманщат побеждава 4 отбора от Лига I: Волунтари, Ювентус Букурещ, Стяуа и Газ Метан Медиаш. Във финала на 27 май 2018 година Херманщат губи от Универиситатя Крайова с 0:2.

Херманщат побеждава в дебютния си мач в Лига I срещу отбора на Сепси с 1:0, голът вкарва Стефан Бланару. Мачът се играе в Търгу Муреш заради това, че стадионът в Сибиу не е бил модернизиран навреме.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Национални[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]