Финиъс и Фърб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Финиъс и Фърб
Phineas and Ferb
Формат Анимация
Създател(и) Дан Повънмайър
Джеф Марш
Актьори Винсънт Мартела
Томас Сангстър
Ашли Тисдейл
Мичъл Мусо
Каролин Рий
Начална мелодия "Today is Gonna Be a Great Day" от Bowling for Soup
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 4
Епизоди 197 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 23 минути
Разпространение
ТВ Канал Disney Channel
Disney XD
Излъчване 17 август 2007 г. –
Външни препратки
Страница в IMDb
Финиъс и Фърб в Общомедия

„Финиъс и Фърб“ (на английски: Phineas and Ferb) е американски анимационен сериал на телевизията Disney Channel, номиниран за награда Еми, въртящ се около двама доведени братя и техните приключения отвъд въображението в задния им двор през лятната ваканция. Световната премиера е на 1 февруари 2008 г. Това е първият оригинален сериал на Disney Channel, който започва едновременно по целия свят.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Финиъс Флин (Винсънт Мартела) - Главният герой. Финиъс и Фърб винаги строят почти невъзможни неща. Неговите известни реплики са: "Ей, къде е Пери?", "Фърб, знам какво ще правим днес!", "Ето те Пери".
 • Фърб Флечър (Томас Сангстър) - Доведеният брат на Финиъс. Фърб не говори много и е повече по работата. Пада си по Ванеса Дуфеншмърц, която е дъщеря на Д-р Хайнс Дуфеншмърц.
 • Кендис Флин (Ашли Тисдейл) - Сестрата на Финиъс. Тя винаги се опитва да натопи момчетата пред майка си, но винаги нещо пречи ,най-често заради "-инаторите"на Дуфеншмърц. Кендис си пада по Джереми. Кендис също може и да пее.
 • Изабела Гарсиа-Шарпио (Алисън Стоунър) - Приятелка на Финиъс и Фърб. Тя харесва Финиъс. Нейната реплика е "Какво правиш?". Също така е водачка на скауттска група и тя и приятелките ѝ помагат на Финиъс и Фърб
 • Пери Птицечовката, Таен агент Пи (Дии Брадли Бейкър) - Домашното животинче на Финиъс, което прилича на глупава птицечовка, но е таен агент, работещ за O.W.C.A. (която използва животни за тайни агенти). Врагът на агент Пи е Д-р Хайнс Дуфеншмърц.
 • Д-р Хайнц Дуфеншмърц (Дан Повенмире) - Врагът на агент П. Той винаги строи странни оръжия, които обикновено завършват на "-инатор" и се опитва да завладее района на Трите щата . Често някоя история или спомен за разказване предизвиква сътворяването на машината, която д-р Дуфеншмърц прави. Хайнц мрази брат си Роджър и непрекъснато опитва със свойте "-инатори" да свали брат си от поста и да заеме неговото място. Има си дете на име Ванеса. Тя е на 16 години и подобно на Кендис се опитва да накара майка си да повярва, че баща ѝ е зъл гений.
 • Роджър Дуфеншмърц - по-малък брат на Хайнц Дуфеншмърц, кмет на Денвил. Той е идеален във всичко според неговата майка и другите жители на трите щата. Именно това, е което Хайнц мрази най-много в него.
 • Линда Флин (Каролин Рий) - Майката на Финиъс и Кендис. Тя е омъжена за Лорънс Флечър. Тя най-често не успява да види какво правят Финиъс и Фърб. Линда е "еднодневна" звезда (певица) от 80-те и въпреки успеха си тя крие от семейството си за нейните изяви. През 80-те е

била приятелка с Хайнц Дуфеншмърц. Любимата й група е "Любовните задръжки/Любовен миг" ("Love Handle").

 • Джереми Джонсън (Мичъл Мусо) - Приятел на Кендис. Той си пада по нея, и в "Summer belongs to you" те се целуват. Той си има сестричка на име Сузи, която прави бели на Кендис в присъствие на брат си, но в един епизод се оказва че прави тези пакости за да контролира Джереми, иначе си е нормално дете.
 • Стейси Хирано (Кели Ху) – най-добрата приятелка на Кендис. Тя винаги дава съвети на Кендис в лоши моменти.

Те не винаги са добри.

 • Балджийт Рай (Маулик Панчоли) - приятел на Финиъс и Фърб. Той е вманиачен, в това да изкарва шестици по всичко и за него най-големия провал в живота би бил ако изкара оценка по ниска от А+(САЩ) или 6+(БГ). Той често бива тормозен от кварталния побойник Бюфорд.
 • Бюфорд ван Сторм (Боби Гейлор) - квартален побойник, който често измъчва Балджийт. Той е приятел на Финиъс и Фърб и им помага в повечето проекти.
 • Ървинг (Джак Макбрейър) - фен на Финиъс и Фърб. Той следи техните игри и проекти и си ги записва в дневник и снима с фотоапарат. Той има по-голям брат, когото се опитва да убеди, че Финиъс и Фърб правят наистина страхотни неща.

Главен сюжет и герои[редактиране | редактиране на кода]

Главният сюжет се концентрира върху Финиъс и Фърб, втори сценарий включва Кендис и нейните приятели, и трети включва Таен агент Пи (Пери птицечовката) и доктор Хайнс Дуфеншмърц. Финиъс Флин и Фърб Флечър са двама братя специалисти по дигиталната техника, които живеят с тяхната по-голяма сестра Кендис и техните родители Линда Флин и Лорънс Флечър. Братята намират себе си за недоволни от прекарването на лятната им ваканция извън училище и така те се захващат с невероятни и често неземни действия (с други думи правят филм, събират отново рок-група, състезават се с коли, правят космическа обсерватория и др.), само и само да внесат вълнение към ваканцията си. Сестра им Кендис е наясно за техните необикновени занимания и ПОСТОЯННО се опитва да ги провали или както казва Кендис :"този път ще спипам братята си!"

„Финиъс и Фърб“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът се излъчва от 11 август 2008 г. по Jetix. На 17 януари 2009 г. започна излъчване с дублаж от студио Медиа линк. Ролите се озвучават от артистите Цанко Тасев, Златина Тасева, Ася Рачева и Мими Йорданова.

На 19 декември 2008 г. започна излъчване по Нова телевизия, всеки делничен ден от 06:00. Вместо от началото, първият излъчен епизод е деветнайсети, като и останалите епизоди са излъчени разбъркано. Ролите се озвучават от артистите Нина Гавазова, Даниела Горанова, Татяна Захова и Борис Чернев.

От средата на ноември 2009 се излъчва и нов дублаж, този път синхронен, записан от студио Доли през предходния месец. Поради забавяне първоначално само първите няколко епизода имат нов дублаж, но се очаква в следващите месеци старият дублаж да бъде изцяло заменен. Имената на артистите не се изчитат, но е известно, че ролята на д-р Дуфеншмърц се изпълнява от актьора Явор Караиванов, а на Кендис (сестрата на Финиъс и Фърб) глас на български дава актрисата Златина Тасева. Ненчо Балабанов изпълнява някои от песните, като също така ги режисира и пише българските им текстове.

Българска версия[редактиране | редактиране на кода]

Озвучаващи артисти[редактиране | редактиране на кода]

Герой Изпълнител
Финиъс Георги Николов
Фърб Живко Джуранов
Кендис Златина Тасева
Д-р Дуфеншмърц Явор Караиванов
Изабела Христина Ибришимова
Майка Даниела Горанова

Екип[редактиране | редактиране на кода]

Режисьор на дублажа Живка Донева
Адаптация Анита Златкова
Тония Микова
Преводач Анита Златкова
Тония Микова
Текст на песните Владимир Михайлов
Ненчо Балабанов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]