Сидни Джордж Хопкинс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фин (псевдоним))
Сидни Джордж Хопкинс
ПсевдонимФин
Роден26 март 1919 г.
Починал3 юли 1999 г. (80 г.)
Тоунтън, Англия
Професияписател
Националност Англия,
 Великобритания
Активен период1974-1990
Жанравтобиография
СъпругаДжил Крауфорд-Бенсън (1970-1999)
Уебсайтtherealfynn.co.uk

Сидни Джордж Хопкинс (на английски: Sydney George Hopkins) е английски писател на бестселъри в жанра биографичен роман. Пише под псевдонима Фин (на английски: Fynn).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Сидни Джордж Хопкинс е роден на 26 март 1919 г. в Лондон, Англия. Учи в местната езикова гимназия „Купър Къмпани Колидж“, където получава прякора „Черният рицар“. След гимназията работи в петролна компания с намерението да стане агрохимик. В периода 1935-1939 г. общува с малката Ана, която загива в автомобилна катастрофа. Депресиран от смъртта ѝ той претърпява инцидент в Северен Девън (версиите за него са от падане от скала, самолетна катастрофа, удар от врата на влак, и др.). От инцидента получава травма на гръбнака, фобия от падане и хронично безсъние, за което е лекуван в санаториума „Finchden Manor“ в Тентърдън, Кент, при психиатъра д-р Лайуд (случаят му е описан в книгата на лекаря – „Mr Lyward's Answer“).

През 1970 г. се жени за Джил Крауфорд-Бенсън, медицинска сестра в санаториума. След брака двойката се премества в Тонтън, Съмърсет, където той работи като компютърен програмист. Едновременно започва да пише романизираните си спомени от отношенията му с малката Ана.

Първият му роман „Мистър Бог, тук е Ана“ е публикуван приз 1974 г. под псевдонима Фин. Той става бестселър и го вдъхновява да напише още две книги – „Книгата на Ана“ и „Ана и Черния рицар“. Илюстратор на книгите е карикатуриста и писател Уилиам Папас. До смъртта на писателя истинската му самоличност не е оповестена.

Сидни Джордж Хопкинс умира на 3 юли 1999 г. в Тоунтън, Съмърсет. На гроба му има следната епитафия – „Нека това, което може да се намери в славата на Бога да се намери“ и знак представляващ два съединени пръстена.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Ана“ (Anna)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mister God, this is Anna (1974)
    Мистър Бог, тук е Ана, изд. „Аквариус“ (2010), прев. Ева Йорданова
  2. Anna's Book (1986)
    Книгата на Ана, изд. „Аквариус“ (2010), прев. Ева Йорданова
  3. Anna and the Black Knight (1990)
    Ана и Черния рицар, изд. „Аквариус“ (2010), прев. Ева Йорданова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]