Фламандски диалекти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Фламандски.

Фламандски диалекти
Nederlands (Vlaanderen)
СтранаБелгия, Франция
Писменостлатиница

Фламандски (Vlaams), за разлика от стандартния нидерландски, се наричат южните диалекти на нидерландския (западнофламандски, източнофламандски, брабантски, лимбургски), говорени в Белгия и съседните части на Холандия и Франция.

Фламандският език се отличава с малко по-различен изговор на някои звуци, той звучи по-меко и по-малко гърлено от холандския. Във фламандския някои думи са с по-различно значение от тези в литературния нидерландски, а други са характерни само за него и липсват в официалния речник.

Кралство Белгия е разделено официално от езикова граница на две области. На север от езиковата граница се намира областта Фландрия, където основната част от населението говори фламандски. На юг се намира областта Валония – в нея се говори френски.

Интересна е борбата между фламандския и френския език на територията на кралство Белгия. След създаването на държавата Белгия официален език е само френския, макар че преобладаващата част от населението е фламандскоговорещо. Сред по-издигнатите и богати слоеве от фламандското население се говори само на френски, като се пренебрегва майчиния език. По-привилегированото положение на френския се дължи до голяма степен на по-силното икономическо развитие на областта Валония, основано на въгледобивната промишленост.

От началото на 20 век, с изчерпването на находищата на въглища и западането на въгледобива във Валония и същевременно с икономическия подем във Фландрия (развитието на Антверпен като важен транспортен възел и др.), фламандският език заема своето подобаващо място и извоюва статута си на втори официален език в Белгия. Борбата за надмощие между двата езика довежда до развитието на силни сепаратистки движения, целящи отделянето на Валония и Фландрия в две самостоятелни държави. През 1958 г. Белгия започва промяна на конституционната си рамка, като създава 3 отделни общности, разделени по езиков критерий (нидерландски, френски и немски език), и 3 географски региона. От 1980 г. Кралство Белгия става федерална държава с широки правомощия на регионалните парламенти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]