Фондация за свободен софтуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фондация за свободен софтуер
Типорганизация 501(c)(3)[1][2]
Основаване04.10.1985 г.
ОснователРичард Столман
СедалищеБостън, САЩ
Годишни приходи1,295 млн. щ.д. (2016 г.)
Уебсайтwww.fsf.org
Фондация за свободен софтуер в Общомедия

Фондацията за свободен софтуер (на английски: Free Software Foundation, съкратено FSF[3]) е организация с идеална цел, основана от Ричард Столман през 1985 г., за да узакони свободното придвижване на copyleft базирания софтуер, с което той получава универсалната свобода за дистрибуция, модифициране и патентно право без ограничения от закона. Фондацията е регистрирана в щата Масачузетс, САЩ.

През 2019 г. основателят на фонда Ричард Столман напуска[4] поста президент на фонда.

Изпълнителен директор на фонда е Джон Съливан[5].

Фондацията FSF набляга върху създаването на нов свободен софтуер и включването му в съгласувана система с цел да се намали до минимум нуждата от употреба на комерсиален софтуер.

FSF подпомага разработката и използването на свободен софтуер – по-специално операционната система GNU (използвана по-често във варианта Debian GNU/Linux) и свободна документация. FSF насърчава пропагандата на етичните и политическите ползи от употребата на свободен софтуер.

FSF защитава, съхранява и предлага свободен софтуер. Тя разпространява копия на програмите от проекта GNU и учебници срещу такса за доставката. Фондацията получава и пожертвувания, които насочва към проекта GNU.

Ръководствата за софтуер трябва да са свободни поради същите причини, поради които и софтуерът трябва да е свободен, и понеже ръководствата в известна степен са част от софтуера.

Същите аргументи имат смисъл и за други видове произведения от практическо естество – с други думи произведения, които включват в себе си полезни знания като образователни и справочни материали. Уикипедия е най-известният пример.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]