Хлебарки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хлебарки
Snodgrass common household roaches.png
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Ecdysozoa
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Hexapoda Шестокраки
клас: Insecta Насекоми
подклас: Pterygota Крилати насекоми
инфраклас: Neoptera Новокрили
надразред: Dictyoptera
разред: Blattodea Хлебарки
Научно наименование
Уикивидове Blattodea
Brunner von Wattenwyl, 1882

Хлебарките (на латински: Blattodea) са разред Крилати насекоми.

Хлебарките са едни от най-вредните насекоми живеещи в пряка близост до човека. Те са активни през цялата година. Ето защо премахването на хлебарки в частни жилища, ресторанти, хотели, здравни заведения и други обекти застрашени от тези вредители трябва да се извършва с качествени препарати целогодишно и съобразно нуждите на конкретния обект. На пролет и есен числеността на хлебарките в сградите с парно отопление рязко се увеличава.Това се дължи на спирането и пускането на парното отопление – тогава различните видове хлебарки в следствие на температурните промени сменят местообитанието си и се заселват масово в жилищата ни.

Доказано е, че хлебарки са съществували още преди 320 млн.г. Това се дължи на повсеместното им разпространение и способността им лесно да развиват резистентност (устойчивост) към прилаганите срещу тях препарати. Някои хора смятат, че съществуват 1-2 вида хлебарки, а всъщност те са над 4000. За щастие в България основните видове хлебарки са само три: Черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis), Кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica) и Кафяво-ивичеста (мебелна) хлебарка.

Размножаване на хлебарките[редактиране | edit source]

Женските хлебарки отлагат (снасят) яйцата си в групи (в яйчна капсула или оотека), покрити от защитна покривка. Те или я носят със себе си до момента, в който малките хлебарки са готови да се излюпят, или я оставят на подходящо място в близост до храна и влага. Младите хлебарки (стадий нимфа) обикновено изглеждат като възрастните (с изключение на размерите си) и веднага след излюпването са готови за самостоятелен живот. Хлебарките растат, като сменят външната покривка на тялото си, т.е. линеят, преди да станат възрастни (имаго). Непосредствено след линеене нимфите са бели, но до 24 часа потъмняват.

Източници[редактиране | edit source]