Хунедоара (окръг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хунедоара
Județul Hunedoara
    Герб
Hunedoara in Romania.svg
Страна Флаг на Румъния Румъния
Регион Западен
Адм. център Дева
Площ 7 063 km²
Население (2002) 485 712 души
68,8 души/km²
МПС код HD
Официален сайт cjhunedoara.ro
Хунедоара в Общомедия

Хунедоара e окръг в регион Трансилвания в Румъния.

История[редактиране | edit source]

Според румънските историци, първите заселници по тези места са даките. През 13 век, Хунедоара става “комитство”, а през следващите векове за завладяването на областта се водят множество битки, включително и срещу турските нашественици, водени от Янку де Хунедоара (рум. Iancu de Hunedoara), въстанията на Хоря, Клошка и Кришан, революцията от 1848 г. и борбата за обединение на Румъния.

Сармизеджетуса Реджия, (рум. Sarmizegetusa Regia) – столица на държавата на даките и укрепен комплекс насред “Светата планина” - Когайонон (рум. Kogaionon) са се намирали в планината Оръщие (рум. Munţii Orăştie), близо до сегашното селище Градище (рум. Grădişte) /да се обърне внимание на българския топоним/.

Общи сведения[редактиране | edit source]

Окръг Хунедоара е разположен по течението на река Муреш и заема части от планините Апусени (север), Оръщие и Шуряну (югоизток), Ретезат-Годяну, Вълкан и Парънг (юг) и Пояна Рушка (югозапад). Основните реки, които прекосяват окръга са Ръул Маре, Криш, Кришул Алб и Жиу.

Природни богатства[редактиране | edit source]

Окръг Хунедоара е богат на подземни ресурси – злато и сребро, желязо (планината Пояна Рушка), въглища (Долината на р. Жиу). В окръга са и балнеоложките станции с термални води Джоаджиу и Калан.

Промишленост[редактиране | edit source]

Машиностроене, химическа промишленост, производство на електроенергия, строителни материали.

Външни препратки[редактиране | edit source]

[1] [2]

Списък на градовете в окръг Хунедоара[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

Heckert GNU white.png Тази статия е редактирано и преведено копие на статията [3] на сайта http://ro.wikipedia.org. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза за свободна документация на ГНУ.