Частна афера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Частна афера
A Private's Affair
РежисьориРаул Уолш
ПродуцентиДейвид Уейсбарт
СценаристиУинстън Милър
Рей Ливингстън Мърфи
В ролитеСал Минео
Кристин Карере
Бари Коу
МузикаСирил Дж. Мокридж
ОператорЧарлз Дж. Кларк
МонтажДороти Спенсър[1]
Филмово студио20th Century Fox
Разпространител20th Century Fox
Жанрмюзикъл
комедия
Премиера9 октомври 1959
(САЩ)
Времетраене93 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Цветностцветен
Бюджет$ 1 200 000
Приходи$ 1 500 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Частна афера“ (на английски: A Private's Affair) е американска музикална комедия от 1959 година, заснета от Туентиът Сенчъри Фокс.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Двама младежи от Ню Йорк, Луиджи (Сал Минео), хипар мечтаещ да бъде битник и Джери (Бари Коу), който е израснал в Лонг Айлънд, преминават курс на основно обучение в армията в Ню Джърси. Там е и Майк (Гари Кросби), собственик на ранчо в Орегон.

На една танцова забава, Луиджи се влюбва в Мери (Кристин Карере), която е съседка на Джери. От своя страна, Джери проявява романтични чувства към приятелката на Луиджи, Луиз (Тери Мур). Майк си партнира в танците с Кейти (Барбара Идън), сержант от женския армейски корпус. Луиджи, Джери и Майк проявяват завидни певчески способности и в крайна сметка са поканени да пеят в телевизионно шоу. Джери обаче се разболява и е приет в болница.

Междувременно, помощник-секретарят на армията Елизабет Чапман (Джеси Ройс Ландис) желае да предпази от екстрадиране едно шест годишно холандско момиче, чиято майка е починала. За целта, тя решава да се омъжи за тежко ранения баща на детето и така да придобие родителски права. Поради грешка и понеже не знае как изглежда бащата на момичето, Елизабет се омъжва за изпадналия в безсъзнание Джери.

Когато Джери оздравява и разбира какво се е случило, настъпва пълен хаос. Той е арестуван и предаден на психиатър, поради факта, че твърди, че случайно се е оженил за една от най-добрите служителки в американската армия.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Сал Минео Луиджи Дж. Мареси
Кристин Карере Мери
Бари Коу Джери Морган
Барбара Идън сержант Кейти Мълиган
Гари Кросби Майк Конрой
Джим Бакъс Джим Гордън
Боб Денвър Макинтош
Тери Мур Луиз
Джеси Ройс Ландис Елизабет Чапман [2]

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • Номинация за Златен глобус за най-добър музикален филм от 1960 година.
  • Номинация за наградата на „Сценаристката гилдия на Америка“ за най-добър сценарий на американски музикален филм на Уинстън Милър от 1960 година.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fullcredits for A Private's Affair // IMDb. Посетен на 2015-3-14. (на английски)
  2. Пълен списък на актьори и роли - „Частна афера“ // Internet Movie Database. Посетен на 19 май 2019.
  3. Awards for A Private's Affair // IMDb. Посетен на 2015-3-14. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата A Private's Affair в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​