Чевоя (герб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чевоя

съвременна версия с меч
средновековна версия с кръст
Детайли
Утвърден1409 г.

Чевоя (на полски: Czewoja, Czawa, Czawuja, Czewuja, Lżawia, Łzawia, Łzawa, Psawia) e полски благороднически герб.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от две подкови, обърнати с гръб една към друга, на дяснo и на лявo, а между тях се намира меч. Полето на щита е синьо.

В средновековната версия на герба, вместо меч е имало кръст.

Използване на герба[редактиране | редактиране на кода]

Гербът се използва от следните 27 благороднически рода, обединени в една гербова общност (на послки език):

Batorzyński, Borcewicz, Boturzyński, Czerenowski, Czewoj, Fabianowski, Gluzicki, Glużycki, Gniewomir, Gromnicki, Jachimowski, Jachymowski, Kowalski, Libertowski, Opatowski, Piroński, Pruszkowski, Zierowski, Zyrowski, Żyrowski, Świchowski, Świechowski, Wyganowski, Wygnanowski, Zasimowski, Zyrowski, Żyrowski.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Tadeusz Gajl: Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku : ponad 4500 herbów szlacheckich 37 tysięcy nazwisk 55 tysięcy rodów. L&L, 2007. ISBN 978-83-60597-10-1 (на полски език)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Czewoja (herb szlachecki) в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​