Чернова:Десислава Безинска-Шеинкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия


Десислава Безинска-Шеинкова е доктор по психология, автор на книги, специализирала в работата с хазартна зависимост.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Десислава Безинска-Шеинкова
Доктор по психология, специализирала в работа с хазартна зависимост
Роден
09.09.1987 г.
Благоевград

НационалностБългария
РаботилЦентър за работа с хазартна зависимост Преподавала в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград
Семейство

Уебсайтwww.hazartna-zavisimost.com

Доктор Десислава Безинска-Шеинкова е родена на 09.09.1987г. в град Благоевград. След завършването на бакалавърска и магистърска степен по "Психология" в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, отново там записва и докторантура. През 2019 година става доктор по психология. По време на обучението си по психология, тя разработва онлайн версия на психодиагностичното изследване "Цифров квадрат"[1], което се прилага при изследване на вниманието.

Д-р Безинска-Шеинкова работи през годините като психолог в психологическа лаборатория през 2017, преподава за около 2 години в ЮЗУ "Неофит Рилски", но основната й насока остава консултативната работа с хазартно зависими хора.

През 2022г. тя създава първия в България Център за работа с хазартна зависимост, където консултира хора с тази зависимост, организира групи за хазартно зависими, както и за близки на хазартно зависими.

През 2022г. става член на Европейската Асоциация по Приложна Психология и създава курс за работа с хазартна зависимост акредитиран от EAAP. Завършила е курс по хипноза и хипнотерапия в Българска асоциация по хипноза, а през 2017г. е избрана за секретар на БАХ[2], но не включва хипнозата като метод в работата си с хора, зависими от хазарт. Член на Дружество на психолозите в България.

Има многобройни участия в различни предавания и телевизии [3][4][5] по темата със зависимостта към хазарт, както и създава ютюб канал Заложен живот[6], където отново основната тема е проблемът "хазартна зависимост".

Д-р Безинска-Шеинкова е автор на книгата "Отровни стихове, легенди и една... Нимфея", с която тя участва в предаването по БНТ Ръкописът.

Тя разработва своя методология за работа с хазартна зависимост - GAMBLEX. "Заложен живот"[7] е и заглавието на книгата й, насочена в помощ към зависимите от хазарт и техни близки да потърсят, откъде да започнат в борбата си с този проблем. Книгата е издадена през 2022г., а година по-късно през декември 2023 г. тя издава Планер GAMBLEX, който е помощно средство към книгата.

Посвещава се изцяло на проучване на този сериозен проблем, който с течение на времето започва да става все по-масов в България и по света.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Отровни стихове, легенди и една... Нимфея"[8] - книга
  2. "Заложен живот"[9] - книга на тема хазартна зависимост

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Психодиагностичен компютъризиран тест за изследване на динамичните характеристики на вниманието
  2. Инфомрежа: Докторант от ЮЗУ стана секретар на Българската асоциация по хипноза
  3. Bloombergtv.bg // Bloomberg: Децата смятат хазарта за част от ежедневието, заради агресивната му реклама. 2023-01-09.
  4. БНТ // "Питай експерта": Хазартната зависимост - как да разпознаем първите признаци?. 2023-01-24.
  5. Mediapool // Чичо, от два дни не сме яли, мама и тате не излизат от хазартната зала. 2022-12-30.
  6. Заложен живот
  7. Книги на Десислава Безинска-Шеинкова
  8. Безинска-Шеинкова, Десислава. Отровни стихове, легенди и една... Нимфея. izdavam.com, 2019. ISBN 978-619-162-838-4.
  9. Безинска-Шеинкова, Десислава. Заложен живот. 2022. ISBN 978-619-162-856-8.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]