Чернова:Калоян Желев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Калоян Желев
български актьор
Калоян Желев 2024 г.
Калоян Желев 2024 г.

Роден

Националност България
РаботилДраматичен театър „Сава Огнянов“– Русе
Актьорска кариера
Активност2023 – понастоящем
Театрални награди"Икар" 2024

Калоян Желев е български театрален и филмов актьор, носител на награда „Икар“ (2024) за дебют в ролята си на Кристофър в „Странна случка с куче през нощта“.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Калоян Желев е роден на 25 септември 2000 година в София. Основното си образование получава в 133-то средно училище „А. С. Пушкин“. Завършва средно образование през 2019 година в 9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Започва да се занимава с актьорско майсторство в театрална студия „Игра“ с ръководител Петър Върбанов. През юли 2019 година играе на непрофесионална сцена Васка Пепел в „На дъното“ от Максим Горки с режисьор Петър Върбанов.

До 2019 година активно се занимава с таекуондо WTF. Три пъти става републикански шампион. През 2017 година се класира за европейско първенство за мъже до 21 години и влиза в националният отбор по таекуондо на България като състезател на таекуондо клуб Рамус[3]. Травма по време на тренировка възпрепятства участието му в турнира. Притежава Черен колан втори дан.

През 2019 година е приет в НАТФИЗ „Кръстъо Сарафов“ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. Завършва през 2023 година. Участва в театър НАТФИЗ в пиесите „Екстази“ с режисьор Д-р Мартин Каров като Лойд, „Вишнева Градина“ с режисьор Делян Илиев като Епиходов, „На дъното“ с режисьор Доц. д-р Антон Угринов като Барона. Играе в дипломното представление на режисьора Боян Крачолов „Импресии по Бекет“ като Първи.

От 2019 година Калоян Желев е сертифициран професионален инструктор по ски алпийски дисциплини и сноуборд.

През 2023 година играе Кристофър в „Странна случка с куче през нощта“[4] с режисьор Боян Иванов по световния бестселър на Марк Хадън в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе. За тази си роля получава награда "Икар" 2024 за дебют.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]