Чернова:ТРИО Театър / TRIO Theatre

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„ТРИО” Театър е насочен към създаване на невербални спектакли, които включват различни направления в сценичните изкуства – танц , пантомима, илюзионно изкуство и куклен театър.

Театър „ТРИО” е частна театрална компания, създадена през 2009г. Нейни създатели са Александра Илиева – Енева, Ивайло Еневи . Завършват НАТФИЗ „ Кр.Сарафов” гр. София в класа на Проф. Д. Рускова - Актьорство за куклен театър през 2007г. Четири години задълбочено и отдадено изучават всички системи кукли, но отдават най-голямо внимание на невербалният куклен театър. Решават да продължат по интересният и любопитен път на театъра без думи и след дипломирането си през 2009г. създават Театър „ТРИО”. Първият си спектакъл създават с участието на актрисата и съ-основател - Женя Георгиева. „В името на любовта” е първото заглавие, което излиза под името на Театър „ТРИО”. След година към тях се присъединява и Пламен Андреев, който застава на чело на маркетинга и мениджмънта на театъра. Той създава своя импресарска агенция „Арт Старт” ЕООД , като през 2012 година фирмата официално е вписана в регистъра на Министерството на Културата в България . В следващите години екипа създава няколко невербални спектакли, които включват различни направления в сценичните изкуства – танц , пантомима, илюзионно изкуство и куклен театър.

СПЕКТАКЛИ[редактиране | редактиране на кода]

„В името на любовта”[редактиране | редактиране на кода]

В името на любовта / In the name of love

Първият авторски спектакъл на Театър „ТРИО” . Създаден изцяло от младият екип – Александра Илиева, Женя Георгиева и Ивайло Енев. Четири истории, под съпровода на музика, изследват хармонията, емоциите, свободата и на какво сме способни в името на любовта. Спектакъла е изцяло изграден на ултравиолетова светлина и магията на цветовете.

Екипът, създал спектакъла:

Идея и Режисура – Александра и Ивайло Еневи;

Сценография – Александра и Ивайло Еневи;

Музикално оформление – Ивайло Енев;

Изработка декор и кукли – Александра Илиева-Енева, Женя Георгиева, Ивайло Еневи

Актьори – Александра Илиева-Енева, Женя Георгиева, Ивайло Енев;

Продуцент – Театър „ТРИО”

„Оттук – Оттам”[редактиране | редактиране на кода]

Оттук - Оттам / Here, there and everywere

Авторски спектакъл, създаден през 2011г., изграден от 11 музикални етюда, които рисуват пъстротата на света в картини, характерни за отделните националности. Освен традиционни костюми и различни популярни музики, в представлението могат да се видят няколко по вид Кукли - ръкавични, мимиращи, естрадни, кукла на конци и други. В професионално отношение този спектакъл обединява обучението за Актьорство за куклен театър, а по отношение на публиката – запознава ги с разнообразието, което ни заобикаля - хора, музика, театър. „Оттук - Оттам” постига голям успех на международната сцена с многобройни участия на фестивали и форуми.

Идея и Режисура Христина Арсенова;

Сценография Емелияна Тотева;

Музикално оформление Христина Арсенова;

Изработка декор и кукли Емелияна Тотева, Александра Илиева и Ивайло Енев;

Актьори Александра Илиева, Ивайло Енев;

Продуцент „АРТ Старт” ЕООД – Пламен Андреев

„Подаръкът”[редактиране | редактиране на кода]

Подаръкът - The Gift

Това е следващата продукция на ТРИО Театър .

Екипа, работил по спектакъла е:

Идея и Режисура – Христина Арсенова;

Сценография – Емелияна Тотева;

Музикално оформление – Христина Арсенова;

Изработка декор и кукли – Емелияна Тотева, Александра Илиева и Ивайло Енев;

Актьори – Александра Илиева, Ивайло Енев;

Продуцент – Община Бургас – фонд "Култура" и „АРТ Старт” ЕООД – Пламен Андреев

За първи път екипа решава да работи по идея, взаимствана от разказ. Това е разказа на Валери Петров „В лунната стая”. Отново спектакъла е без думи. Класическата музика, която е подбрана умело от режисьора на спектакъла, помага за лесното гледане и разбиране на спектакъла. Подходящ е за цялото семейство.

„Повече от магия”[редактиране | редактиране на кода]

Повече от магия - More than magic

Магия и Куклен театър?! Това е „ Повече от магия”!

В този забавен спектакъл, на фона на музикални произведения, двама актьори се опитват да овладеят кукленото и илюзионното изкуство. Това се оказва не леко предизвикателство! Заедно с публиката ще се впуснат в приключение, изпълнено с настроение и усмивки.

Екипът на спектакъла:

Идея и Режисура – Христина Арсенова;

Сценография – Емелияна Тотева;

Музикално оформление – Христина Арсенова;

Изработка декор и кукли – Емелияна Тотева, Александра Илиева, Ивайло Енев, Недко Данев;

Актьори – Александра Илиева – Енева и Ивайло Енев

Продуцент – Община Бургас – фонд "Култура" и „АРТ Старт” ЕООД – Пламен Андреев

„Театромат”[редактиране | редактиране на кода]

Театромат - Домът ни "Гората" и "Океанът" / Teatromat - Our home "The Forest" and "The Ocean"

През 2020г. са първата българска театрална компания, които създава „Театър в кутия„. Това е кратка театрална форма, която е силно разпространена в Латинска Америка и Западна Европа, но все още не толкова популярна в България. Творението се казва „ТЕАТРОМАТ” и включва два мини-спектакъла - „ Домът ни – Гората” и „ Домът ни – Океанът”. Двата мини- спектакъла пренасят публиката на живописно пътешествие през нашият Дом – природата, която ни заобикаля! Независимо, че това е кратка театрална форма, ТЕАТРОМАТ е изграден от нужните за един спектакъл, компоненти - театрална кутия /малка/, режисура, сценография, авторска музика, осветление, играещ и зрител. Концентрирането на всички тези елементи в една толкова малка театрална форма го отличава като неповторим, изящен и вълнуващ. За кратко време ТЕАТРОМАТ става популярен с уникалността си, фината изработка и професионалното изпълнение. Двата проекта са създадени с финансовата подкрепа на НФК, Министерството на културата и „АРТ Старт” ЕООД – Пламен Андреев.

Екип на спектакъла „ Домът ни – Гората”:

Идея Христина Арсенова;

Режисьор Александра Илиева-Енева;

Сценограф – Емелияна Тотева;

Звукова среда – Ивайло Енев;

Актьори – Александра Илиева-Енева / Ивайло Енев

Екип на спектакъла „ Домът ни – Океанът ”:

Идея – Христина Арсенова;

Режисьор – Ивайло Енев;

Сценограф – Емелияна Тотева;

Музика – Теодора Кралева;

Актьори – Александра Илиева-Енева / Ивайло Енев

Ателиета / Творчески работилнички[редактиране | редактиране на кода]

ДОМЪТ НИ "ГОРАТА" / OUR HOME "THE FOREST"
ДОМЪТ НИ "ОКЕАНЪТ" /OUR HOME "THE OCEAN"

През 2023 година екипа на „Трио театър” разработва и първата си креативна работилничка на еко тематика. Тя е вдъхновена от създадените вече „ТЕАТРОМАТИ” и интереса на малките зрители към него и тяхната готовност да си създадат техен собствен мини-театър. Така се появяват и двата варианта на Ателиетата „Направи си мини-театър” – /гора и море/.

Създатели – Александра Илиева-Енева и Ивайло Енев

Продуцент – „ТРИО Театър” ООД