Четвероевангелие на Яков Серски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Четвероевангелие
на Яков Серски
орнаментиран панел, изработен по византийски образец, в началото на Евангелието на Лука
орнаментиран панел, изработен по византийски образец, в началото на Евангелието на Лука
АвторКалист
Създаден1354
Сръбско царство
Оригинален езиксръбска редакция
Жанрхристиянска литература
Видчетвероевангелие

Четвероевангелието на Яков Серски е средновековен илюстрован ръкопис, препис на четвероевангелие от 1354 година. Направен е в Сяр, по времето на митрополит Яков Серски, от където идва и името му.

Миниатюра на Яков Серски

Авторът му е монахът Калист, който преписва четвероевангелието на пергамент в съборната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Сяр в началото на септември 1354 година. Ръкописът сега е в Британската библиотека по номер Add. 39626. Четвероевангелието е богато илюстрирано, като в него нарисуван и ликът на Яков.[1] Украсата на четвероевангелието е по византийски модел. Голямото украсено число в червено в полето е перикопно число, което показва времето през литургичната година, в което трябва да се чете пасажът. Четвероевангелието на Яков Серски е смятано за едно от най-изящните произведения на времето си.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сава, Епископ Шумадијски. Српски јерарси од деветог до двадесетог века. Евро Београд, Унирекс Подгорица, Каленић Крагујевац, 1996. с. 212. Посетен на 3 февруари 2014 г. Архив на оригинала от 2013-02-11 в Wayback Machine.
  2. The British Library Catalogue of Illuminated Manuscripts // British Library. Архивиран от оригинала на 2014-02-22. Посетен на 6 февруари 2014 г.