Илюстрован ръкопис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Илюстрация от Келската книга, Дъблин

Илюстрован (илюстриран) ръкопис е ръкописна книга, украсена с живописни миниатюри и орнаменти, създадена и използвана преди всичко от църковните институции през Средновековието. Този вид ръкописи развиват изкуството на калиграфията в Европа.

При изработването на книгите се използвали бои от естествени пигменти и в резултат се получавали удивително наситени и дълбоки червени, сини, зелени, жълти и други цветове. В англоезичната литература илюстрованите ръкописи се наричат „illuminated manuscripts“, като това определение се отнася най-точно до ръкописите, при чиято украса е използвано тънко сребърно и златно фолио (варак). В по-широк план обаче днес така се нарича всеки религиозен ръкопис, независимо дали свързан с европейската или ислямската религиозна традиция, който е украсен с декорации, инициали, рамки и миниатюри.

Първите илюстрирани ръкописи били създадени от келтски монаси през Средните векове. Книгите, създадени в края на първото хилядолетие от нашата ера на британските острови се считат за един от най-ярките паметници в общото културно наследство на келтите и представляват значителен принос в световната художествена култура. Трите най-ярки примера са Евангелия — Келска книга, Линдисфарнско Евангелие и Евангелие от Дароу.

В българската история има множество оригинални илюстровани ръкописи. Макар и да не са запазени оригинални старобългарски ръкописи от преди 8-10 век, за тях се съди по копия, правени в Киевска Рус. Например в руския препис на „Учително евангелие“ от Константин Преславски, направен през 12 век, е съхранено изображение на княз Борис I.

Сражения при Троя, превземане и унищожаване на града, миниатюра 20 в Манасиевата летопис от 14 век

Един от най-ранните ръкописи на старобългарски език е Зографското четвероевангелие. Един от най-богато украсените ръкописи е Четвероевангелието на цар Иван Александър, а един от последните — Видрица на поп Минчо Кънчев.

Ванското четвероевангелие е илюстрован ръкопис от 12-13 век, написан на грузински.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Иллюминированная рукопись“ и страницата „Illuminated manuscript“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.