Шатриес Рагана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Пячкаускайте
ПсевдонимШатриес Рагана
Родена8 март 1877 г.
Медингенай, Руска империя
Починала24 юли 1930 г. (53 г.)
Жидикай, СССР
Националност Литва
Мария Пячкаускайте в Общомедия
Статуя на Мария Пячкаускайте пред гроба ѝ в параклиса на гробището в гр. Жидикай

Шатриес Рагана (на литовски: Šatrijos Ragana – Вещица от планината Шатрия) е псевдоним на литовската писателка Мария Пячкаускайте (Marija Pečkauskaitė), поддръжница на народното възраждане[1], педагожка и преводачка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мария Печкаускайте е родена на 8 март 1877 г. в имението Медингенай (Medingėnai, Mėdingėnų dvaras) (днес Ретавско самоуправление). Родителите ѝ Станислав и Анупурас Печкаускайте са просветени дворяни. Получава домашно образование. Във Варшава посещава курсове по пчеларство. Слуша лекции по етика и педагогика в Цюрихския университет и Фрибурския университети в Швейцария през 1905 – 1907 г.

Гробът на писателката се намира в град Жидикай, Мажейкски район[2].

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Започва да се публикува през 1895 година. Популярността ѝ носят повестите „Виктуте“ (Viktutė) от 1903 г., „Винцас Стонис“ (Vincas Stonis) от 1906 г. и публикуваната в списание „Скайтимай“ през 1922 г. „В стария имот“ (Sename dvare), написана през Първата световна война. Повестта „Виктуте“ е написана под формата на дневник; счита се, че тя поставя началото на развитието на литовската лирико-психологическа проза[3].

Шатриес Рагана е сред най-популярните автори от началото на ХХ век. Нейните романи са преведени на руски и други езици.

В памет[редактиране | редактиране на кода]

Днес училището на градчето Жидикай носи името на Мария Пячкаускайте; в Жидикай има и къща музей, посветен на нея. В етнографския музей на градчето Ужвентис (в с. Гирникай, Келмески район, Шауляйски окръг) едната експозиция е посветена на писатеката, която е живяла в сегашната сграда на музея от 1887 до 1898 година[4].

Къщата-музей на Мария Пячкаускайте в Жидикай

В град Мажейкяй през 1985 г. е издигнат неин паметник от Джонас Мяшкялявичюс. Литературоведката Янина Жекайте през 1984 г. издава монография, посветена на писателката[5]. Издадени са нейни писма през 1986 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шатриёс Рагана“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​