Ърл Стенли Гарднър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ърл Стенли Гарднър
(Erle Stanley Gardner)
адвокат и писател
Erle Stanley Gardner.png
Роден: 17 юли 1889 г.
Малдън, Съединени американски щати
Починал: 11 март 1970 г.
(на 80 г.)
Темекула, Съединени американски щати

Ърл Стенли Гарднър (на английски: Erle Stanley Gardner) е адвокат и автор на детективски романи, роден в САЩ. Използвал е псевдонимите A.A. Fair, Kyle Corning, Charles M. Green, Carleton Kendrake, Charles J. Kenny, Les Tillray и Robert Parr. Отказва се от юридическата професия след като през 1933 г. е публикуван „The Case of the Velvet Claws“, за да може да се посвети на писането. Главен герой в неговите романи е адвокатът-детектив Пери Мейсън.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1909 Гарднър завършва гимназията Пало Алто, Калифорния() и се записва в Правния университет във Валпарайсо (). Посещава правното училище около месец, след което е отстранен поради демонстративния си интерес към бокса. След това се установява в Калифорния като самоук адвокат и преминава изпита по право през 1911. Гарднър отваря своя правна кантора в Мърсед, Калифорния, след това работи 5 години като агент по продажбите. През 1921 Гарднър се връща към адвокатската практика, създавайки фирмата Шеридан, Ор, Драпо и Гарднър във Вентура, Калифорния. През 1912 Ърл Стенли Гарднър се жени за Натали Франсис Талбърт, от която има дъщеря - Грейс. Гарднър работи в адвокатската фирма до 1933, когато романът му The Case of the Velvet Claws е публикуван. През 1937 се мести в Темекула, Калифорния, където изживява остатъка от живота си. През 1968 се жени повторно за дългогодишната си секретарка Агнес Джийн Бедъл, "истинската Дела Стрийт".

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Нововъведенчески и нервен по природа, Гарднър се отегчава от обичайността на адвокатската практика. Единственото, което му доставя удоволствие са съдебните процеси и усъвършенстването на стратегиите за воденето им. През свободното си време той започва да пише за евтини списания, които са поощрявали също и ранните кариери на Дашиъл Хамет и Реймънд Чандлър. Гарднър създава много персонажи за списанията, включително остроумния Лестър Лейт - "крадецът-джентълмен", по подобие на Рафълс (), и Кен Корнинг, борбен адвокат, който е и прототип на най-успешното творение на Гарднър - адвокатът-детектив Пери Мейсън (). Последният е герой в повече от осемдесет романа на Гарднър. С успеха на Пери Мейсън, Гарднър постепенно намалява публикациите си в списанията и накрая се оттегля изцяло,с изключение на статиите за пътуване, Западна история и криминалистика.

Гарднър посвещава хиляди часова на проект наречен Върховният Съд (на английски: The Court of Last Resort), с който се заема заедно със свои приятели криминалисти, адвокати и детективи.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за