Юрий Крижанич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юрий Крижанич
Juraj Križanić
Роденоколо 1618 г.
Починал12 септември 1683 г. (65 г.)
Професиятеолог, писател, лингвист
Националностхърватин
Жанрфилософия
Темалингвистика
Направлениефутурология
Известни творби"Граматично изказанје об руском езику" и трактат „Разговори за управлението или Политика“

Юрий Крижанич в Общомедия
Граматично изказанје об руском езику, Москва.

Юрий Крижанич е хърватски теолог, философ, писател, лингвист, историк, етнограф, журналист и енциклопедист, мисионерски свещеник, застъпващ се за единство на католическата и православната църква и за единство на славянските народи. Продължител на делото на своите сънародници и далматински земляци – Винко Прибоевич и Мавро Орбини.

Пристига в Москва през 1659 г. През 1661 г. е обвинен в подкрепа на унията и е изпратен в изгнание в Тоболск, където прекарва 16 години. В Тоболск Крижанич създава основна част от огромното си творчество, включително замисля идеята за всеславянски език на основата на най-разпространения руски език. През 1664 г. е в компанията на Авакум Петров.

След смъртта на цар Алексей Романов, на 5 март 1676 г., Крижанич получава царско опрощение и разрешение да се върне в Москва, след което напуска Русия.

От 1676 г. живее в Реч Посполита, ставайки йезуит. Умира на 12 септември 1683 г. в разгара на битката при Виена, след като се включва във военната кампания на Ян Собески.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Крижанич, Юрий“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]