Ярослав III (Владимирско-Суздалско княжество)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ярослав III)
Вижте пояснителната страница за други личности с името Ярослав.

Ярослав III
велик княз на Владимирско-Суздалското княжество
Роден
1230 г.
Починал
Управление
Период1263 – 1271
ПредшественикАлександър I Невски
НаследникВасилий Костромски
Семейство
РодРюриковичи
БащаЯрослав II
МайкаТеодосия Мстиславна
Братя/сестриАлександър Невски
Андрей II
Василий
ДецаМихаил II
Ярослав III в Общомедия

Ярослав III Ярославич Тверски (на руски: Ярослав III Ярославич Тверский) е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1263 – 1271) от династията Рюриковичи. Той е син на Ярослав II и наследява по-големия си брат Александър Невски. Ярослав Ярославич полага основите на Тверското княжество, което през 14-15 век е един от основните съперници на Московското княжество.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1247 г., все още малолетен, Ярослав получава от чичо си Светослав III управлението на Твер. През 1252 подкрепя своя брат, великия княз Андрей II, когато Александър Невски и монголите го прогонват от Русия. Ярослав също е принуден да замине в Ладога, а по-късно – в Новгород. През 1258, подобно на Андрей II, посещава столицата на Златната орда Сарай, за да иска помилване. През 1260 ръководи новгородските войски срещу Тевтонския орден.

След смъртта на Александър Невски през 1263 г. и Андрей, и Ярослав претендират за наследяването на трона на великия княз. Те отиват в Сарай, където ханът определя за наследник Ярослав. Той не се премества в старата столица Владимир, а управлява от Новгород, където се жени за дъщерята на местен болярин. Замесен е в местните междуособици, които довеждат до конфликт с по-малкия му брат Василий и сина на Александър Невски Дмитрий Переяславски.

През 1270 г. армиите на тримата князе се изправят една срещу друга край град Старая Руса. След едноседмични преговори новгородският митрополит ги убеждава да избегнат сблъсъка. Ярослав отстъпва Новгород на Дмитрий и двамата отиват до Сарай. Ярослав III умира по обратния път към Твер. Като велик княз е наследен от брат си Василий, а като княз на Твер – от сина си Светослав Ярославич. Вторият му син Михаил Ярославич по-късно също става велик княз.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yaroslav III of Tver в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Александър I Невски велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1263 – 1271) Василий Костромски