Licet de vitanda

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Licet de vitanda“
Герб на папа - автор
Видапостолическа конституция
Езиклатински
ПапаАлександър ІІІ
Издаване19 март 1179 г.

Licet de vitanda е апостолическа конституция, издадена от папа Александър ІІІ на 19 март 1179 г. по време на Третия латерански събор.

Причини за издаване[редактиране | редактиране на кода]

До 1179 г. при избор на папа чрез гласуване, е достатъчно обикновено мнозинство. На конклава на 7 септември 1159 г., след смъртта на папа Адриан IV, мнозинството от присъстващите в базиликата „Свети Петър“ кардинали (25 от 29) гласуват за кандидатурата на Роландо Бандинели, който е провъзгласен за папа Александър ІІІ. Когато новоизбраният папа трябвало да облече папската мантия, неочаквано за всички, кардинал Отавиано ди Монтичело изтръгва от ръцете на Алексанъда III папската мантия и излиза сред народа, за да бъде обявен за папа. След последвалия скандал, Александър III и неговите привърженици напускат базиликата, а Отавиано ди Монтичели ооблича друга, предварително подготвена папска мантия, и е провъзгласен от останалите трима кардинали и намиращите се в храма духовници за папа Виктор ІV. За времето на своя понтификат (7 септември 1159 – 30 август 1181) на Александър III се налага да се бори с четирима антипапи, поддържани от отделни групи кардинали.

Установяване на квалифицирано мнозинство[редактиране | редактиране на кода]

Конституцията въвежда важни правила относно изборите на римски папа. Папа Александър III постановява, че всеки кандидат по време на изборите, за да бъде избран, трябва да получи гласовете на най-малко две трети от кардиналите с право на глас.

На 5, 14 и 19 март 1179 г. се провеждат и заседанията на събора, който гласува 27 канона, като потвърждава постановленията на папската конституция. Съгласно канон 1, гласуван от събора кандидатът за папа може да се смята за избран, само в случай, че за него гласуват две трети от кардиналите с право на глас. Ако кандидатът, който не е събрал необходимия брой гласове, въпреки резултатите от гласуването, се обяви за папа, той и неговите поддръжници подлежат на отлъчване от църквата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]