Stack Overflow

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Stack Overflow
Екранна снимка от февруари 2015 г.
Уеб адресstackoverflow.com
Езиканглийски, испански, руски, португалски и японски
Създаване15 септември 2008 г.
Пуснат онлайн15 септември 2008 г.;
преди 15 години
 (2008-09-15)
Alexa ранг61 (29 ноември 2017)
Stack Overflow в Общомедия

Stack Overflow е уебсайт, създаден от Джеф Атууд и Джоел Сполски през 2008 г.

Целта му е била да бъде по-добра алтернатива на по-ранните сайтове за въпроси и отговори като Experts-Exchange. Името на сайта е било избрано чрез вот, който се е състоял на блога за програмиране на Атууд през април 2008 г.

Сайтът представлява съвкупност от въпроси и отговори, които са изцяло насочени към компютърното програмиране.

Той дава възможност на потребителите да задават и да отговарят на въпроси, както и да гласуват за най-добър или най-лош въпрос или съответно отговор. Активните потребители получават точки за репутация или значки („badges“). Например потребител се сдобива с 10 точки за репутация при получаване на положителен глас за своя отговор към даден въпрос.

Главната разлика между Stack Overflow и Yahoo! Answers е затварянето на въпроси с цел предотвратяване на нискокачествено съдържание в сайта. Механизмът работи така, че всеки въпрос, преди да бъде публикуван на сайта, подлежи на проверка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Уебсайтът е създаден от Джеф Атууд и Джоел Сполски през 2008 г. На 31 юли 2008 г. Атууд призовава всичките си последователи да станат част от бетата на новия сайт, който все още не е бил публичен, като избира само тези, които са готови да тестват новия софтуер. На 15 септември 2008 г. сайтът е обявен за публично ползване и вече всеки може да търси помощ върху всякакви проблеми свързани с програмирането. Логото на сайта е било избрано чрез вот.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Проучване през 2013 е установило, че 77% от потребителите питат само един въпрос, 65% само отговарят на един въпрос и само 8% от потребителите отговарят на повече от 5 въпроса.[1] От 2011 г. насам, 92% от въпросите са били отговорени за средно 11 минути.[2] От 2013 софтуера на Stack Exchange автоматично изтрива затворени въпроси, които не отговарят на определени критерии, включително въпроси които не са отговорени за определен период от време.[3]

Към август 2012 г., 443 000 от 1.3 милиона регистрирани потребители са отговорили на поне един въпрос, като от тях около 6000 (0,46% от общия брой на потребителите) е спечелил репутацията (точки) по-голяма от 5000.[4] Репутация може да се получи най-бързо, като отговаряте на въпроси, свързани с тагове с по-ниска експертност, правейки толкова бързо (в частност да бъдете първите които да отговарят на въпрос), да сте активни по време на непикови часове и допринасяйки за различни области.[4]

През юни 2015 г., 125 313 публикации са били заличени в рамките на последните 30 дни, от които около 8% са били заличени от модераторите.[5]

Технология[редактиране | редактиране на кода]

Stack Overflow е написан на C# използвайки ASP.NET MVC (Model-View-Controller) framework-а и Microsoft SQL Server за базата данни и обектно-релационният Dapper, използван за достъпа до данни.

Потребителите без регистрация имат достъп до повечето от функционалността на сайта, а потребителите, които се регистрират в (например чрез използване на услугата OpenID) могат да получат достъп до по-голяма функционалност, като например създаване на профил и възможността да печелят репутация, за да се даде възможност на функционалност като ре-маркиране на въпроси или гласуване, за затваряне на въпрос.

Възприемане[редактиране | редактиране на кода]

Румънският изследовател Богдан Василеску критикува Stack Overflow, че правилата на сайта обезсърчават жените от активно участие[6], както и да задават и отговарят на въпроси. Критика от такъв вид подбужда към това, че общността в сайта промотира силно превъзходството над жените. Критики има също и към системата за награди, която позволява на участващите да получават нова функционалност, чрез която имат повече контрол върху постовете (posts) на останалите потребители.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wang, Shaowei. An Empirical Study on Developer Interactions in StackOverflow // Singapore Management University, 18–22 March 2013. Архивиран от оригинала на 25 February 2014.
  2. Mamykina, Lena. Design lessons from the fastest q&a site in the west // CHI '11 Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems. 2011. ISBN 9781450302289. DOI:10.1145/1978942.1979366. с. 2857–2866.
  3. Turbocharging the Roomba: solutions for premature deletion // stackexchange.com.
  4. а б Bosu, Amiangshu. Building Reputation in StackOverflow: An Empirical Investigation // Department of Computer Science, The University of Alabama, 2013. Архивиран от оригинала на 2015-02-11. Посетен на 2019-04-30.
  5. What posts get deleted, and why? // Meta.StackOverflow, 3 January 2017.
  6. Gender, Representation and Online Participation:A Quantitative Study of StackOverflow (PDF) // Архивиран от оригинала на 2015-10-02. Посетен на 12 December 2016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Stack Overflow в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​