Абатство Парк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абатство Парк
Abdij van 't Park
Карта Местоположение в Льовен
Видкатолическо абатство
Местоположение Хеверле, Белгия
Изграждане1129 г.
Абатство Парк в Общомедия

Абатство Парк (на нидерландски: Abdij van 't Park) е норбертинско абатство, в гр.Хеверле, южно от гр.Льовен, провинция Фламандски Брабант, Централна Белгия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатството е основано през 1129 г. по инициатива на Годфрид I Брадати, граф на Льовен, и херцог на Долна Лотарингия, който дарява част от имота си на монаси-премонстранти от абатство Сент Мартен в Лаон, Северна Франция. Върху дарения имот монасите започват изграждането на нония манастир, който е наречен по името на бившия херцогски ловен парк. От ХІІІ век датира и първата църква изградена в романски стил. През Средновековието абатството увеличава своето благосъстояние и се превръща в значим стопански, културен и духовен център. Монасите се занимават със селскостопанска дейност и обработват 3300 земя. В началото на ХVІІ век са извършени редица преустройства – поставени са новите манастирски порти, изградени са нови сгради за църква и прелатура, в манастира има 48 монаси. По време на австрийското управление в края на ХVІІІ век за известен период монасите напускат манастира през 1789 г. По време на Френската революция абатството е обложено с тежки данъци, и през 1797 г. монасите отново са прогонени от манастира, а имуществото е конфискувано и продадено на търг. Благодарение на подставено лице, една малка част от активите на абатството са изкупени – манастирските сгради и около 42 хектара земи.

От 1797 г. до 1834 г. абатството не съществува, поне официално. В действителност, още през 1802 г. част от монасите се зъвръщат в манастира, но за да оцелеят в тежките и трудни времена, през 1828 г.те са принудени да продадат част от манастирските стопански сгради (пивоварната, ковачницата), мебели и книги.

С обявяване на независимостта на Белгия през 1830 г. и възстановяването на религиозната свобода, гарантирана от конституцията на младата държава, абатството се съживява. На 24 юни 1834, десетина духовници, всички свещеници в съседните енории, възобновяват монашески живот. През 1872 г. абатството е официално с ръкополагането на Алоис Франк за абат на Парк. Абатството участва активно в мисионерската движение през ХІХ век. През 1894 г. монаси от Парк откриват мисия в Бразилия. Абатството преживява стопански и духовен подем – издава списания, отваря католическо училище в Хеверле.

Днес абатството е действащ католически манастир с 8 монаси, част от Ордена на премонстрантите.

Бира Абеи дю Парк[редактиране | редактиране на кода]

Едноименната абатска бира се произвежда по по споразумение, сключено между абатството и белгийската пивоварна Brouwerij Haacht и се продава в търговската верига Аldi. С името на абатството се варят два вида бира:

  • Abbaye de Parc Blonde – светла блонд бира с алкохолно съдържание 6 %.
  • Abbaye de Parc Brune – тъмна дубъл бира с алкохолно съдържание 6 %.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • A. D'Haenens: Abbaye de Parc à Heverlee. in Monasticon beIge. Liège, 1969, IV (vol. 3), pp. 773-827.
  • Maurits Smeyers: De abdij van Park. 850 jaar premonstratenzerleven, Louvain, 1979.
  • Willy Verrees: Abdij van 't Park, Heverlee: historisch overzicht en bezoek aan de abdij, Heverlee (Louvain), 1970.
  • J. E. Jansen, chanoine de l'abbaye de Parc, archiviste de la ville de Turnhout, membre titulaire de l'Académie royale d'archéologie de Belgique, L'Abbaye norbertine du Parc-le-Duc – Huit siècles d'existence – 1129-1929, Malines, H. Dessain, 1929

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]