Ирра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ирра
българска певица

Родена
Ирина Русева
11 март 1977 г. (47 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимИрра
Стилпоп музика
Инструментивокал
Глассопран
Активностот 1998 г.

Ирина Русева, известна под псевдонима Ирра, е българска поп-певица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена като Ирина Русева на 11 март 1977 г. в гр. Бургас. За първи път стъпва на голямата сцена на 6-годишна възраст. Завършва музикално училище „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас със специалност „Виола“ през 1995 г.

През 2000 г. се дипломира със специалност „Джаз и поп пеене“ в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, като участва пред изпитната комисия с цигански оркестър.

Дебютният ѝ албум „ИРРА“ излиза през 1998 г. Песента „Летен грях“ от албума става хит и заедно с видеоклипа към нея се радва на голям успех сред публика и медии.

Ирра е подгряваща певица в първия концерт на Антик в България през август 2000 г. в София.

Записва дует със световноизвестната денс звезда DJ Bobo – „Търся пътя към теб“, включен в неговия албум „Planet Colors“, издаден в България на аудио касета и компакт-диск от КА Мюзик, 2001 г.

Певицата участва във второто издание на денс-фестивала „АXe-travaganza“ през юли 2001 г. Това събитие ѝ дава шанс да бъде на една сцена с познати от световните класации имена, като Tess Matisson, Fragma, DJ Aligator Project, 666, Alice Deejay и Антик /отново/.

Била е на „кориците“ на най-четените и популярни български списания: „Егоист“, „Ева“, „Всичко за Жената“, „Мода“, „Блясък“, „За Мен“, „Ревю“, „Ритъм“ и други.

Номинирана за „Дебют“ и „Поп песен“ през 1999 г., за „Най-добър женски вокал“ за 2000 г. на Годишните музикални награди на Телевизия ММ, както и за БГ изпълнителка и БГ песен за „Необяснимо“ на Годишните музикални награди на БГ Радио за 2001 г.

На 1 юни 2001 г. Ирра подписва договор с музикална компания КА Мюзик.

Песента „Тайни“ е една от най-пусканит песни по българските дискотеки. Парчето е кавър на диско хита от 1979 г. Knock On Wood на Ейми Стюърт. Българската версия е по текст на Ивайло Вълчев. Аранжиментът на песента е дело на Мага. Видеоклипът към песента е режисиран от Георги Тошев, а хореографията на танците в него са дело на Руши Видинлиев. 

„Тайни“ е пет последователни седмици на 2 място в БЪЛГАРСКИЯТ ТОП 100 /официална национална класация за най-излъчвани български песни/. Песента се задържа цели 28 седмици е в челната двайсетица на класацията.

Последният албум на Ирра, озаглавен „Цветният албум“, се появява на музикалния пазар през ноември 2002 г. Съдържа 10 песни. Авторите на песните в албума са много: дует „Каризма“, Стенли, Ваня Щерева, Мага, Гаро, Ивайло Вълчев, Георги Красимиров – Герасим, Фичо и Данчо от Phuture Шок, Боби Мирчев, Сашко Тодоров. В албума има още един кавър. Той е на песента „Ring My Bell“ в оригинално изпълнение на Анита Уорд. Българският вариант се нарича „Затвори очи“, български текст: Румен Гайдев – Гаро, аранжимент: Сашко Тодоров. Визуалното оформление на обложката на албума и плакатът са дело на списание „За мен“ и по-специално на талантливия Росен Йорданов. Фотосесията е направена от Делян Марков.

Песента „Няма никой друг“, която е със специалното участие на Мага, е по текст на Гергана Турийска, музиката и аранжиментът са дело на Мага, а записите са осъществени в „Black Pepper’s Studio“.

Режисьор на видеоклипа е Георги Тошев, а оператор – Александър Моллов. Видеото на „Няма никой друг“ е решено в черно-бяла визия. 

След тригодишна пауза от музикалната сцена през 2006 г. Ирра се завръща с нова песен. Песента се казва „За мен“. Музиката и аранжиментът са на Мага, а за текстът – на Гергана Турийска. Песента е издържана в модерен денс стил, като впечатление прави и запомнящият се китарен риф, с който започва изпълнението.

Веднага след записа на песента Ирра прави и видеоклип към изпълнението. Снимките по него са направени за два дни. За целта са използвани две отделни локации. Режисьор на видеоклипа е Васил Стефанов.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • Ирра (1998) – продуцент и издател: Маркос Мюзик
  • Цветният албум (2002) – продуценти: Ирра и Ка мюзик, издател: Ка мюзик

Други песни[редактиране | редактиране на кода]

  1. Търся пътя към теб (The way to your heart) – дует с DJ Bobo (2001)
  2. За теб (2003)
  3. За мен (2006)
  4. Секунда време (2015)
  5. Жълто-лилава сянка – ремикс (2016)
  6. Искам - version'22 (2022)

Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклип Премиера Албум
Летен грях 1998 Ирра 1998
Кръг от светлина 1999 Цветният албум
Жълто-лилава сянка 2000 Цветният албум
Тайни 2001 Цветният албум
Необяснимо 2001 Цветният албум
Няма никой друг 2002 Цветният албум
За мен 2006
Секунда време 2015
Жълто-лилава сянка – ремикс 2016
Искам version'22 2022

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]