Албанска ривиера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Албанска Ривиера)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изглед от Албанската Ривиера към остров Корфу
Физикогеографска карта на Албанската Ривиера

Албанската Ривиера (на албански: Riviera shqiptare/Bregu) е крайбрежен район в област Вльора край Йонийско море. Център на крайбрежния район е селото Дърми.

Намира се под планина Канали или Каналия – в Южна Албания. Не бива да се бърка с албанското крайбрежие като цяло, което включва както Ривиерата, така и предимно равнинното крайбрежие на Централна и Северна Албания. Албанската Ривиера се намира само по брега на Йонийско море, чийто плажове са каменисти, а не песъчливи. Единствените пясъчни плажове по цялото йонийско крайбрежие са намиращите се на гръцка територия – Амудия и Луца-Врахос, както и тези на остров Корфу.

Традиционно се счита, че районът започва на юг от Националния парк „Логара“ и продължава по крайбрежието през селата Борш, Химара, Кепаро, Пикерас и завършва в Луковие. Според друго разбиране Албанската Ривиера стига до Саранда или остров Тонго, като крайната точка на север е Вльора или полуостров Карабурун – като начална точка. За Албанската Ривиера са характерни традиционните средиземноморски селища, античните замъци, и православните църкви.

През 2009 г. е пуснат в експлоатация след основен ремонт крайбрежният път, от който се открива прекрасна гледка към морето и остров Корфу.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Jano Koçi: Himara (Arkeologji – Histori – Kulturë – Himara sot). Shtëpia botuese Gent-Grafik, Tirana 2006, ISBN 99927-810-5-X