Алпийски транзит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Проектът на картата на Швейцария.

Алпийският транзит или AlpTransit, известен също като „Новата железопътна връзка през Алпите“ (на немски: Neue Eisenbahn-Alpentransversale (NEAT); на френски: Nouvelles lignes ferroviaires à travers les Alpes (NLFA)) е най-големият в историята инфраструктурен проект на и в Швейцария, който ще улесни и ускори железопътните връзки през Алпите между Централна Европа и Падания.

Проектът предвижда изграждането на три огромни железопътни тунела от юг на север, наричани още базисни, заради стратегическата им стойност за транспортната инфраструктура на страната и Европа. Стойността на проекта е 13 милиарда долара. Трите тунела са Готардски базисен тунел и Цимербергски базисен тунел от т.нар. Готардска ос, като жп трасе, и Базиснен тунел Льотчберг от т.нар. Льотчберска ос, също така като жп трасе. Първите два тунела са построени, а последния е предвидено по график да бъде въведен в експлоатация през 2020 г.

Железопътните тунели са предвидени за преминаване с максимална скорост 240 км/ч, което ще намали времето за пътуване с високоскоростен влак между Милано и Цюрих от 3 часа 40 минути – до 2 часа и 50 минути.

Инфраструктурният проект е приет с референдум на 27 септември 1992 г. от швейцарския народ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]