Арт филм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Арт кино)
Страстите на Жана д'Арк (1928) е пример за арт филм гледан от масова аудитория

Арт филм, артхаус или арт кино са термини, с които обикновено се назовават независими филми, създадени за определена ниша от киномани, а не насочени към масовата аудитория.[1] Трябва да се отбележи, че в началните години на кино изкуството, често се е случвало арт филми да се превръщат в блокбъстъри и да бъдат гледани от голяма аудитория, най-вече поради ограниченото количество създавани филми.

Арт филмите се правят с чисто естетични цели, често биват експериментални и основната им цел не е да бъдат финансово успешни.[2] Понякога съдържат нетрадиционни похвати и силно символично съдържание.[3] Някои от арт филмите успяват да придобият култов статут и да достигнат до голяма аудитория от киномани.

Понеже този тип филми са насочени само към определена ниша от зрители, те трудно намират финансиране и рядко успяват да достигнат до добри финансови резултати. Честа практика е и участието на непрофесионални актьори или заснемането им по нетрадиционен начин (например с Iphone[4]).

Арт филмите обикновено се прожектират на кино фестивали или се издават на дигитални носители от някои конкретни разпространители като например - The Criterion Collection.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Art film definition – Dictionary – MSN Encarta // {{{encyclopedia}}}. Архив на оригинала от 2009-08-30 в Wayback Machine.
  2. Random House Kernerman Webster's College Dictionary, © 2010 K Dictionaries Ltd. Copyright 2005, 1997, 1991 by Random House, Inc.
  3. Art film - Define Art film at Dictionary.com // Dictionary.com. Посетен на 21 април 2015.
  4. How one of the best films at Sundance was shot using an iPhone 5S

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]