Беседа:Кира-Мария (съпруга на Иван Шишман)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Драгана - жена на Иван Шишман ?[редактиране на кода]

Според този сръбски източник[1], доколкото всичките им са легендарни, Драгана е жена на сина на Шишман - Александър, приел исляма и изпратен да управлява владението на Джунеид Айдъноглу в Анадола, а на този пък му е поверено управлението на земите на Търновското царство (по-точно това което е останало около Търново).

Известно е, че Александър загива в битка срещу ислямски сектанти в новото си владение бейлика Айдън, а Стефан Лазаревич (под давление на майка си се превръща в най-верния баязидов васал) се отличава в битката при Никопол и битката при Анкара, като Оливера е възлюбена жена на Баязид I, така че, по всяка вероятност Драгана е жена на ислямизиралия се Александър (в османските източници Искандер).

Сръбският източник, който е базиран на анализ, обобщение и синтез на информацията от житията на светци, твърди, че Драгана е жена на Александър, а не на Иван Шишман. Не зная от къде е проникнало у нас това недоразумение, че Драгана е жена на Иван Шишман.

Така че, тълкувайки буквално историческия източник няма грешка - Иван Шишман е имал само една жена. Останалото са волни интерпретации. Angel ivanov angelov 11:50, 4 юли 2010 (UTC)[отговор]