Беседа:Списък на римските папи

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Беседа:Списък на папи)

Бях се опитал да дам имената на френските папи на френски (Йод дьо Лажери, Ги Бургундски, Албер дьо Мора). Вижда ми се логично да са на местните езици, а не на италиански. Специално за Eudes, преводът е спорен (Йод, Одо). За Йод поне съм сигурен, че се използва в преводите на Прокълнатите крале на Дрюон. --Спас Колев 14:27, 9 дек 2004 (UTC)

Да, ама точно пък в Бургундия например откъде си сигурен по онова време колко се е говорело на френски и колко -- на разни други езици и как е казвала майка му на отрочето си Гуидо, Гвидо, или Ги или пък някак, както въпбще не можем да си представим. Става дума за началото но второто хилядолетие все пак. В регистрите тогава са ги записвали на латински, защото са ги кръщавали на латински. Така че работата е много объркана. Ако можеш да ги събереш със сигурност от българската литература, бива. Но не използвай романизирани източници, защото например Йод е използвано от Дрюон, който е французин и е така в българската книга, защото тя е преведена от френски. В английската википедия някои са поангличанчени, в другите википедии -- съответно. Така че трябва да се избере някакъв друг основен принцип, а не просто географското положение на родното място на съвременната политическа карта на света. --Емил Петков 14:56, 9 дек 2004 (UTC)
Прави си сигурно, но какъв? --Спас Колев 15:48, 9 дек 2004 (UTC)
На първо време да преведем всичко, написано в английската версия, както си е. После полека лека: да се намери български авторитетен източник. Ако няма -- руски. После да се засече с английски, френски, немски. Става дума за научни издания. При несигурност да се дават няколко версии на името. За много попи може и да не е писано на български. --Емил Петков 15:54, 9 дек 2004 (UTC)

Това не требва ли да е членувано - Списък на папите? В крайна сметка те са обемен брой и спокойно списъкът може да ги съдържа всички - с антипапи, псевдопапи, и жени. Отделно, малко известно наистина но александрийските патриарси също са папи, и Списък на римските папи би било по. -- Мико (беседа) 19:58, 12 декември 2019 (UTC)[отговор]