Бретански шпаньол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бретански шпаньол
Brittany Spaniel standing.jpg
Характеристики
Ръст 45 – 55 см
Тегло 12 – 18 кг
Произход
Страна Флаг на Франция Франция
(Бретан Бретан)
Класификация МФК
Група 7
Секция 1.2
Номер на стандарт 95
Бретански шпаньол в Общомедия

Бретански шпаньол (на френски: Épagneul Breton; на бретонски: Brittany Wiegref), наричан още епаньол бретан, бретан, американски бретан, бретански пойнтер е порода кучета, произхождаща от френската провинция Бретан. Принадлежи към ловните кучета, по-точно към шпаньолите. Създадена е в началото на 19 век. Много прилича на пойнтер или сетер.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бретанските шпаньоли произхождат от френската провинция Бретан, по-точно около град Калак, където са използвани за лов от местните жители. Днес те са много популярна порода, която може да се срещне на много места по света. Американският киноложки клуб признава породата през 1934.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Бретанският шпаньол е висок 45 – 55 см и тежи 12 – 18 кг. Има красива, мека и плътна козина, която е възможно да бъде и чуплива. Според стандарта на породата разцветката може да бъде червеникавокафяво-бяла или светлокафяво-бяла, макар че има и кучета с трицветна козина – червеникавокафяво, бяло и светлокафяво. Ушите са клепнали, от двете страни на главата, а изражението е будно и самоуверено. Обикновено опашките са къси. Ако някое кученце се роди с дълга опашка, тя трябва да се купира според породния стандарт.

Типове бретански шпаньол[редактиране | редактиране на кода]

Много стопани на бретански шпаньоли различават два отделни типа на породата – американски бретански шпаньол и френски бретански шпаньол. Френските кучета приличат повече на шпаньоли и са по-малки от американските си събратя. Според американските стандарти тези две разновидности се признават за две отделни породи, но според други киноложки организации, включително МФК, двете разновидности са една порода.

Поддръжка на външния вид[редактиране | редактиране на кода]

Поддръжката на външния вид при бретанския шпаньол е на сравнително високо ниво. Меката и перниста козина се нуждае от разресване два пъти в седмицата, а в сезоните с по-обилно линеене това сресване трябва да се зачестява.

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

Бретанският шпаньол е много умно, а понякога и доста своенравно куче (Пр. – когато го повикаш няколко пъти, няма да обърне никакво внимание, което е дразнително за стопаните) и трябва да се обучава от рано, защото до навършване на 2 години ще бъде пале. Ако обучението става дума за лов, всеки ден трябва да се занимавате с него. Ако искате да бъде машина може и да помогне малко да го стресирате (Това няма да му навреди, защото както разбрахте е доста своенравно, стига после да го възнаградите независимо от резултатът). Но ако става дума за най-обикновено обучение, командите „Ела!“, „Седни!“, „Легни!“, „Донеси!“, „Пусни!“ и „Редом!“ ще са достатъчни, за да завършите обучението на кучето.

Темперамент[редактиране | редактиране на кода]

Бретанският шпаньол е верен, щастлив и нетърпелив. Има голям запас от енергия и обича игрите. Благодарение на високата си интелигентност, бретанските шпаньоли лесно се поддават на дресировка, което ги прави подходящи за отглеждане както от хора с опит в гледането на кучета, така и за такива без. Те много обичат човешката компания и да са център на внимание, затова не бива да бъдат пренебрегвани – отегчението може да доведе до лошо поведение от тяхна страна. Чувствителен по характер, бретанският шпаньол много обича стопанина си, но също така е и независим, енергичен и игрив.

Бретанският шпаньол обича много децата, особено малките, и се отнася добре с други животни, но затова му е нужна ранна социализация. Сред непознати е възможно да бъде срамежлив. Любовта му към стопаните го прави добър пазач. Някои екземпляри са срамежливи и свенливи, а за да се предотврати това, трябва ранна социализация. Като цяло бретанският шпаньол е много подходящ за хора, които могат да му се посветят и не е проблем да се отглежда в домакинства с малки деца или други домашни любимци.

Здраве[редактиране | редактиране на кода]

Бретанският шпаньол живее средно 12 години. Много здравословни проблеми могат да засегнат куче от породата – гръбначни проблеми, HD, припадъци, глаукома, проблеми с черния дроб, сърдечни проблеми и др. Възрастните екземпляри задължително трябва да имат OFA и CERF сертификати за здравословно състояние.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]