Договорен фонд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Взаимен фонд)

Договорните фондове или взаимните фондове са алтернатива за инвестиране на налични пари. Клиентът предоставя определена сума, като купува дялове на фонда, а фондът инвестира парите в различни финансови инструменти. Всеки от инвеститорите притежава част от фонда, пропорционална на инвестираната от него сума. Към 19 август 2006 взаимните фондове в България са 15, като прогнозите са тяхната популярност непрекъснато да нараства и през 2009 година активите им да достигнат 2 милиарда лева.

Договорните фондове набират средства предимно от дребните, непрофесионални инвеститори, като ги влагат в различни финансови инструменти. По този начин дребните инвеститори влагат средствата си на финансовия пазар, където възвръщаемостта е по-висока, без да притежават специализирани познания в областта на финансовите пазари. Рискът при взаимните фондове се намалява и чрез създаването на диверсифициран портфейл от различни финансови инструменти.

Всеки инвеститор, след като е закупил дялове във фонда може да ги продаде обратно, когато дружеството набере нетна стойност на активите в размер на 500 хил. лв.

Договорните фондове са нов продукт на българския финансов пазар и преобладаващата част от българите все още поставят спестяванията си в банкови депозити. Опитът на страните от Западна Европа и САЩ показва, че голяма част от спестяванията на населението са инвестирани в такива инструменти, а по-малка част са в банкови депозити. Около 50% от спестяванията се влагат в подобни инструменти, като за САЩ този процент е значително по-висок и в някои случаи достига до 85-90%. Страните от Централна Европа отчитат значителен ръст на този тип инвестиции – там те вече заемат около 20-25% от всички спестявания.

Индексни фондове[редактиране | редактиране на кода]

Един специален тип договорни фондове са индексните фондове. При тях портфолиото от финансови инструменти се определя от някой индекс на фондовата борса. В България има няколко такива:

Други български индекси са:

  • SOFIX – наричан още индекс на сините чипове. Към 23 септември 2009 броят на дружествата, включени в изчисляването на този индекс, е 20.
  • BG40

Зелени фондове[редактиране | редактиране на кода]

През последните години, свързано с изменението на климата в света се появяват зелени фондове. Това са фондове, които се фокусират в инвестиции в природосъобразни предприятия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]