Вилхелмина фон Баден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вилхелмина от Баден)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вилхелмина от Баден
Велика херцогиня на Хесен
Вилхелмина от Баден 
Родена: 21 септември 1788 г.
Починала: 27 януари 1836 г. (47 г.)

Вилхелмина Луизе фон Баден (1788-1836) е велика херцогиня на Хесен.

Тя е най-малката дъщеря на принц Карл Лудвиг фон Баден и Амалия Хесен-Дармщатска. Сестра е на руската императрица Елисавета Алексеевна, на шведската кралица Фредерика Доротея, на баварската кралица Каролина и на Карл Лудвиг Фридрих – великия херцог на Баден.

На 19 юни 1804 г. Вилхелмина се омъжва за първия си братовчед по майчина линия, принц Лудвиг II фон Хесен-Дармщат (1877-1848), велик херцог на Хесен, който през 1830 г. получил титлата велик херцог на Хесен и Рейн.

От брака им се раждат:

Дълго се носи мълвата, че баща на последните ѝ 4 деца е дългогодишният ѝ любовник Август де Сенаркленс, с когото Вилхелмина дълго живеела разделена от съпруга си в Хайлигенберг. Великият херцог Лудвиг II е принуден да признае бащинството си над Александър и Мария (останаите 2 деца почиват рано) под натиска на Карл, великия херцог на Баден, за да се потуши скандалът, който щял да срине авторитета на владетелските домове на Хесен и Баден пред европейските аристократични фамилии. Въпреки това Вилхелмина продължава да живее с барон Сенаркленс и 2-те си деца отделно в двореца Хайлигенберг, източно от Югенхайм, докато великият херцог Лудвиг II пребивава постоянно в Дармщат.

Вилхелмина умира в Розенхьое, Дармщат на 27 януари 1836 г.

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]